A Médiatanács elismeri, hogy lejárató anyagot készített a Híradó Hadházyról, mégsem szankcionál

POLITIKA
2019 január 18., 08:35
comments 178

Elutasította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, majd a Médiatanács is azt a kiegyensúlyozottsági kérelemet, ami az M1 december 9-i Híradójának tudósítását kifogásolta. A közel négy perces riportban az Európai Ügyészség melletti tüntetés apropóján inkább Hadházy Ákossal foglalkozott a közmédia, többek közt azt állítva, hogy a volt LMP társelnök egyik legemlékezetesebb politikusi ténykedése az volt, mikor állatorvosként

kiskutyákhoz hasonlította az újszülötteket.

link Forrás

A Médiatanács indoklásában maga sem vitatta, hogy

a Híradó a tüntetés kapcsán jobbára Hadházyval foglalkozott úgy, hogy "mondatainak nem minden részét játszotta be, sőt, a bejátszásokból az sem világos, hogy ki és mit mondott."

Illetve azt, hogy az egyes bejátszások és a Hadházyt érintő témák között összefüggés sem mindig volt. 

Mégis arra jutott a Médiatanács, hogy a "tényszerűség hiánya" és a "pontatlan megfogalmazás" nem sértette meg a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségét. Szerintük a Híradó riportjában közölt hamis információk miatt Hadházynak perelnie kéne, és helyreigazítást kérnie. Az indoklásban megjegyzik:

a tudósítás úgy volt megvágva és szerkesztve, hogy abból téves következtetéseket is le lehetett vonni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.