Az MTVA közleményben magyarázkodik a műsor miatt, amiben arról beszéltek a vendégek, hogyan lehet meggyógyítani a homoszexuálisokat

tévé
2019 január 18., 21:03
comments 798

Tiszta vizet a pohárba - címmel adott ki közleményt péntek este a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azzal a műsorral kapcsolatban, ami az M5 csatornát ment le még szerdán, és amelyben arról beszélgettek a megjelent vendégek,

hogyan lehet meggyógyítani a homoszexuálisokat.

A közlemény:

“Az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának készítői a 2019. január 16-ai műsorral kapcsolatban szükségesnek tartják leszögezni, hogy a hisztérikus fogadtatásra talált műsorba meghívták az Amnesty International, a Helsinki Bizottság, valamint a Háttér Társaság képviselőit, hogy elmondják véleményüket, ők azonban nem kívántak élni a lehetőséggel.

A műsorban egy szakemberek részvételével megrendezett nemzetközi konferencián készült összeállítást láthattak a nézők, a témáról pedig egy, az érintettekkel élő kapcsolatot ápoló katolikus pap és egy, a kérdéssel régóta foglalkozó közíró beszélgetett. Az M5 csatorna szerkesztői ezúton határozottan visszautasítják a műsort ért alaptalan támadásokat.”

A Háttér Társaság pénteken szintén kiadott egy közleményt. Ebben azt írják, hogy a műsorban megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el a homoszexualitással és az LMBTQI emberekért dolgozó szervezetekkel kapcsolatban. “A homoszexualitás nem betegség, ezért gyógyítani nem lehet és nem is kell” - írták.

Hozzátették, hogy a Háttér Társaság csak az adás napján kapott meghívást a műsorba, miközben a műsor egy három hónappal azelőtti konferenciáról szólt.

“Ha a műsor készítőinek az lett volna a célja, hogy valóban megismerjék Magyarország legnagyobb LMBTQI szervezetének az álláspontját, akkor három hónapjuk lett volna arra, hogy időpontot egyeztessenek. Egyértelmű, hogy az aznapi meghívással csak az volt a céljuk, hogy a Háttér Társaságot lehetőleg olyan színben tüntessék fel, mintha vitaképtelen lenne” - írták.

A Társaság ezért most egy beszélgetést szervez Ez itt a válasz! Pszichológusok az lmbtqi személyek segítéséről címmel, hogy a műsorban elhangzott állításokat szakemberek cáfolják meg. Erre meghívják az MTVA műsorának szereplőit is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.