Azért nem szolgálnak fel többé polipot az oxfordi egyetemen, hogy ne alázzák meg a hátrányos helyzetű hallgatókat

2019 január 18., péntek 11:16
286

Hülyeség, a szegény diákokat végképp megalázó lépés vagy a nyitottság jele? 

Ezen vitáznak éppen a patinás brit egyetemen, miután Jan Royall bárónő, a Somerville College vezetője elrendelte, hogy az elsőévesek hagyományos nyitóvacsoráján ezentúl ne szolgálják fel a klasszikus nyitó előételt, ami polipból készült.

A bárónő magyarázatként azt mondta, azt szeretnék, hogy változzon a Somerville kultúrája és a hátrányos helyzetű diákok ne érezzék magukat kényelmetlenül. A naiv olvasó ezen a ponton akár azt is hihetné, hogy a probléma a fogás szegényeknek megfizethetetlen ára. De nem erről van szó: a gólyák nyitóvacsorája ingyenes dőzsölést jelent, amire a meghívó szerint elegáns öltözékben kell ugyan megjelenni, de fizetni nem kell érte.

A változtatáshoz elég volt annyi, hogy egy (1 darab) elsőéves hallgató panaszt tett a bárónőnél, hogy a fogás - nem az íze, hanem önmagában a léte - kényelmetlen érzéseket keltett benne.

A probléma tehát az, hogy a vezetés álláspontja szerint szegényeknek nem való a polip és aki hátrányos helyzetből érkezik, az lelkileg kikészül egy olyan ételtől, amit a nem hátrányos helyzetű egyetemi vezetés szerint nyilván sosem kóstolt.

Royall ezt nyíltan ki is mondta:

"Biztos vagyok benne, hogy a puhatestűből készült fogás ízletes volt, de az nem való mindenkinek. Megkértem az illetékes kollégákat, hogy a nyitóvacsora étlapján mostantól olyan fogások szerepeljenek, amik mindenkinek megfelelők."

A Telegraph által megkérdezett diákok egy része üdvözölte a döntést, de akadt olyan is, aki szerint "bár ez a húzás látszatra azt demonstrálja, hogy az egyetem komolyan veszi a nyitottságot, az egész csak porhintés. Azt sugallja, hogy a polip, illetve bizonyos ételek nem valók bizonyos szociális hátterű diákoknak és csak kevesek privilégiumai."

Az oxfordi egyetemnek vannak olyan egységei, amelyek a szociális nyitottság jegyében teljesen eltörölték az egyébként mindenütt ingyenes, de kiöltözős nyitóvacsora intézményét és lazább nyitóestekkel váltották le azt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt