Diákok ezrei tüntettek Németországban és Svájcban a klímaváltozás ellen

Tüntető diákok ezrei Lausanne-ban.Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Pénteken diákok ezrei tüntettek szerte Németországban és Svájcban, amiatt tiltakozva, hogy a két ország vezetése nem tesz megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

Diáktüntetők Berlinben a Bundestag épülete előtt.Fotó: Carsten Koall/dpa/AFP

A több tucat városban megszervezett demonstrációkhoz egy svéd kezdeményezés adott ötletet: Svédországban középiskolás tanulók hetente tartanak sztrájkot, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás fontosságára.

Néhány száz tüntető MünchenbenFotó: Peter Kneffel/dpa/AFP

A berlini tüntetések fókuszában az a közelgő döntés áll, amit Németországban a kőszénhasználat felszámolásáról készülnek hozni. Németország még mindig erősen függ a barnakőszéntől, egy olyan fosszilis energiahordozótól, aminek a károsanyag-kibocsátása nagy mértékben hozzájárul a légköri felmelegedést okozó üvegházhatás kialakulásához.

Diáktüntetők Lausanne-ban.Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Egy szakértőcsoport azt tervezi, hogy még ebben a hónapban előáll egy javaslatcsomaggal arról, Németország a következő évtizedekben hogyan tudna áttérni a kőszénről a megújuló energiahordozókra. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.