Diákok ezrei tüntettek Németországban és Svájcban a klímaváltozás ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Tüntető diákok ezrei Lausanne-ban.Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Pénteken diákok ezrei tüntettek szerte Németországban és Svájcban, amiatt tiltakozva, hogy a két ország vezetése nem tesz megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

Diáktüntetők Berlinben a Bundestag épülete előtt.Fotó: Carsten Koall/dpa/AFP

A több tucat városban megszervezett demonstrációkhoz egy svéd kezdeményezés adott ötletet: Svédországban középiskolás tanulók hetente tartanak sztrájkot, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás fontosságára.

Néhány száz tüntető MünchenbenFotó: Peter Kneffel/dpa/AFP

A berlini tüntetések fókuszában az a közelgő döntés áll, amit Németországban a kőszénhasználat felszámolásáról készülnek hozni. Németország még mindig erősen függ a barnakőszéntől, egy olyan fosszilis energiahordozótól, aminek a károsanyag-kibocsátása nagy mértékben hozzájárul a légköri felmelegedést okozó üvegházhatás kialakulásához.

Diáktüntetők Lausanne-ban.Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Egy szakértőcsoport azt tervezi, hogy még ebben a hónapban előáll egy javaslatcsomaggal arról, Németország a következő évtizedekben hogyan tudna áttérni a kőszénről a megújuló energiahordozókra. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.