Diákok ezrei tüntettek Németországban és Svájcban a klímaváltozás ellen

külföld
2019 január 18., 12:06
comments 187
Tüntető diákok ezrei Lausanne-ban.
photo_camera Tüntető diákok ezrei Lausanne-ban. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Pénteken diákok ezrei tüntettek szerte Németországban és Svájcban, amiatt tiltakozva, hogy a két ország vezetése nem tesz megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

Diáktüntetők Berlinben a Bundestag épülete előtt.
photo_camera Diáktüntetők Berlinben a Bundestag épülete előtt. Fotó: Carsten Koall/dpa/AFP

A több tucat városban megszervezett demonstrációkhoz egy svéd kezdeményezés adott ötletet: Svédországban középiskolás tanulók hetente tartanak sztrájkot, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás fontosságára.

Néhány száz tüntető Münchenben
photo_camera Néhány száz tüntető Münchenben Fotó: Peter Kneffel/dpa/AFP

A berlini tüntetések fókuszában az a közelgő döntés áll, amit Németországban a kőszénhasználat felszámolásáról készülnek hozni. Németország még mindig erősen függ a barnakőszéntől, egy olyan fosszilis energiahordozótól, aminek a károsanyag-kibocsátása nagy mértékben hozzájárul a légköri felmelegedést okozó üvegházhatás kialakulásához.

Diáktüntetők Lausanne-ban.
photo_camera Diáktüntetők Lausanne-ban. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Egy szakértőcsoport azt tervezi, hogy még ebben a hónapban előáll egy javaslatcsomaggal arról, Németország a következő évtizedekben hogyan tudna áttérni a kőszénről a megújuló energiahordozókra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.