Elképzelhető, hogy a Trump-kabinet kompromisszumos ajánlattal vetne véget a kormányzati krízisnek

2019 január 19., szombat 16:54
148

Az Egyesült Államokban elég gyakran előfordul a government shutdown, vagyis az amerikai kormányhivatalok finanszírozásának ideiglenes felfüggesztése, de olyan még nem volt, hogy 21 napnál tovább tartson ez az állapot.

A leállás amiatt történt, hogy Donald Trump amerikai elnöknem tudta átnyomni a Kongresszuson az új költségvetést, a szavazáson nemcsak az ellenzéki demokraták, de republikánusok is ellene szavaztak, erről itt írtunk részletesen.

Trump ugyanis be akarta emelni a tervbe a mexikói határra tervezett, 5,7 milliárd dolláros becsült költséget felemésztő falat.

Az Axios fehér házi forrásokból úgy értesült, létezik egy kompromisszumos javaslat az elnök stábjában, kérdés persze, hogy Trump hajlandó-e valóban belemenni a dealbe: eszerint megkapná a kerítésre járó pénzt, de cserébe fellazítaná két nagy, óriási vitákat kiváltó rendelkezését, a DACA és a TPS programok szigorítását. Előbbi a bevándorlók gyermekeit (mintegy 800 ezer emberről van szó) védte, utóbbi az ideiglenes státuszú bevándorlók helyzetét rendezte.

A közigazgatás leállása bár nem bénította meg az Egyesült Államok működését, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a szövetségi kormány 800 ezer munkatársa nem kap fizetést, így például az elnök biztonságáért felelős Secret Service 6000 munkatársa sem. (A BBC azt írja, ennek ellenére 85%-uk dolgozik.)

A patthelyzet feloldását szombaton egyébként George W Bush, Trump republikánus előjde is szorgalmazta:

Instagram oldalán posztolta ki, hogy pizzát vitt a fizetés nélkül dolgozó Secret Service tagjainak, és arra kérte a politikai feleket, oldják meg a képtelen helyzetet. (Axios/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt