800 ezer fiatal bevándorló veszítheti el a jogát, hogy az USA-ban maradhasson

Tbg
külföld
2017 szeptember 05., 19:24
comments 119

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter kedden Washingtonban bejelentette, hogy a kormány hatályon kívül helyezi az illegális bevándorló fiatalokat védő,  úgynevezett DACA-programot. 

A miniszter bejelentése után Donald Trump elnök is közleményt adott ki, a többi között azt hangoztatva, hogy fokozatos folyamatról van szó. 

Sessions alkotmányellenesnek minősítette az előző amerikai elnök, Barack Obama által öt évvel ezelőtt elnöki rendelettel bevezetett, Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot. 

A program a kiutasítástól védte azt a mintegy 800 ezer, többségében mexikói és spanyolajkú fiatalt, akit illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az Egyesült Államokba. 

Jeff Sessions azzal érvelt a program visszavonása mellett, hogy nyíltan megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket, továbbá elveszi a munkalehetőségeket az amerikai állampolgároktól.

„Nem fogadhatunk be mindenkit, aki ide szeretne jönni, ez ilyen egyszerű” - fogalmazott a minisztériumban elmondott beszédében Sessions. 

Most a kongresszuson a sor, de hogy mikor alkot törvényt, egyelőre nem világos. Most úgy tűnik, hogy a kongresszusnak hat hónapja van új törvény megfogalmazására.

A visszavonás bejelentésének napjától - azaz szeptember 5-től - kezdve azonban új DACA-engedélyt nem adnak ki.

Az első belpolitikai reakciók vegyesek, de elég hevesek voltak. 

A DACA mellett demonstrálók Los Angelesben szeptember 5-én
photo_camera A DACA mellett demonstrálók Los Angelesben szeptember 5-én Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Obama: Rossz, önsorsrontó és kegyetlen

Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője „szégyenletesnek” és „a politikai gyávaság” megnyilvánulásának nevezte a döntést, Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője pedig leszögezte, a demokraták annak megakadályozásán fognak dolgozni, hogy Trump „szörnyen rossz döntése valósággá váljék”. 

A republikánus John McCain szenátor szerint a döntés „a bevándorlási politika rossz megközelítése”.

A miniszter bejelentése után Donald Trump is közleményt adott ki. Az elnök leszögezte: nem szeret szüleik tetteiért megbüntetni gyermekeket, akik közül sokan ma már felnőttek, „de azt is el kell ismernünk, hogy azért vagyunk a lehetőségek nemzete, mert a törvényesség nemzete vagyunk”.

„Nem egyszerűen arról van szó, hogy megszüntetem a DACA-t, hanem inkább arról, hogy lehetőséget teremtek a kongresszusnak ahhoz, hogy végre cselekedjék” - fogalmazott a közleményben az elnök.

Utalt arra, hogy az igazságügyi miniszter és jogi szakértők szerint a DACA alkotmányellenes, az előző elnök, Barack Obama a kongresszus megkerülésével hozta létre, ezért nem lehet sikeresen megvédeni a bíróságokon sem.

Az amerikai elnök szerint: "mielőtt feltesszük a kérdést, hogy mi a korrekt az illegális bevándorlókkal, meg kell kérdeznünk az is, hogy mi a korrekt az amerikai családokkal, diákokkal, adófizetőkkel és a munkát keresőkkel".

Nyilatkozatot tett közzé Barack Obama volt elnök is.  „Rossznak, önsorsrontónak és kegyetlennek" nevezte a bevándorló fiatalokat védó program eltörlését.  

A mexikói külügyminisztérium nyilatkozatban fejezte ki „mély aggodalmát” a döntés és az ennek nyomán kialakuló vélelmezett bizonytalanság miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.