Robert Mueller pontatlannak nevezte a Buzzfeed cikkét arról, hogy Trump utasította volna ügyvédjét a hazugságra

Robert Mueller  vitatja azt a sajtóhírt, miszerint Donald Trump amerikai elnök arra utasította volna volt személyi ügyvédjét, Michael Cohent, hogy hazudjon egy 2017-ben tartott kongresszusi meghallgatásán - közölte a Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság szóvivője, Peter Carr péntek este.

A BuzzFeed News riportja "pontatlan" - fogalmazott a szóvivő. Carr leszögezte azt is, hogy a portál pontatlanul és eltúlozva adta vissza mindazt, amit a különleges vizsgálóbizottság megtudott Trump vállalatának munkatársaitól, elektronikus levelekből és más dokumentumokból. 

A BuzzFeed csütörtök éjjel két meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva a többi között azt állította: Donald Trump utasítást adott volt ügyvédjének arra, hogy a 2017-es kongresszusi meghallgatásán hazudjon egy Moszkvában építendő Trump-torony terveiről, és mondja azt, hogy a terv már korábban, még a 2016-os választások előtt hamvába holt. A riport megjelenése után demokrata párti törvényhozók vizsgálatokat sürgettek. 

Trump már pénteken délután tagadta a Buzzfeed által leírtakat. Mint fogalmazott: az összeesküvésért és csalásért elítélt Cohen hazudik, és ezt azért teszi, hogy enyhítsenek a börtönbüntetésén. Közleményt adott ki Trump jelenlegi személyi ügyvédje, Rudolph Giuliani is, aki szerint "valótlan minden olyan sugalmazás, amely szerint az elnök azt tanácsolta volna volt ügyvédjének, Michael Cohennak, hogy hazudjon". 


Pénteken este Twitter-bejegyzésben védte meg az elnököt Ronna Romney McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke is, aki emlékeztetett arra: "az egész riport olyan bizonyítékokra épült, amelyeket a riporterek a saját bevallásuk szerint nem is láttak". 

A BuzzFeed főszerkesztője, Ben Smith közleményben állt ki a riport mellett, egyben sürgette a Mueller-bizottságot, hogy járjon utána az igazságnak.

Az oroszügyi összefonódást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller elvétve kommentálta eddig a rengeteg, sajtóban felröppent hírt. 

A mostani történet főszereplőjét, Michael Cohent, Trump egykori ügyvédjét és kijáróemberét decemberben három évnyi börtönbüntetésre ítélték, mert kiderült, hogy hazudott a kongresszus előtt a moszkvai ingatlanügyekről. Az ítélethirdetés idején Mueller irodája arra kérte a bíróságot, hogy vegyék figyelembe, Cohen együttműködött a nyomozással. (MTI, BBC, Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.