170 áldozata lehet két hajótörésnek a Földközi-tengeren

külföld
2019 január 20., 06:44

Két, migránsokat szállító hajó is hajótörést szenvedhetett az elmúlt napokban. Az olasz hatóságok jelentése szerint Líbia partjainál 117 fővel a fedélzetén süllyedt el egy bárka. A spanyol és a marokkói hatóságok is kutatnak egy eltűnt hajó után. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint legalább 170-en vesztették életüket a két szerencsétlenségben.

2018-ban összesen több mint 2200-an vesztek a tengerbe az Afrikából Európába tartó átkelésük során.

Az UNHCR főbiztosa, Filippo Grandi szerint "nem húnyhatunk szemet afelett, hogy hányan vesztik életüket Európa kapujában. Minden erőfeszítéssel azon kell lennünk, hogy megmentsük a tengeren bajba jutottakat".

A BBC értesülései szerint az első hajó, 53 utassal a fedélzetén, a Földközi-tenger nyugati végében, a Spanyolország és Marokkó közti Alborán-tengeren tűnt el. A marokkói hatóságoknak csak egy utast sikerült kimentenik, miután már 24 órát töltött a tengeren hánykolódva. A másik, Líbiából induló hajó szombaton kellhetett útra. (Via BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.