Retorziótól tartott, ezért a YouTube-on mutatta be új filmjét egy híres orosz rendező

Kihallgatásra idézték be a rendőrségre Alekszej Kraszovszkijt, egy botrányt kavart háborús film rendezőjét, közölte jól értesült forrásra hivatkozva vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Kraszovszkijt a moszkvai rendőrparancsnokság gazdasági, biztonsági és korrupcióellenes osztályára idézték be. Az okot az Interfax informátora nem nevezte meg.

Kraszovszkij legutóbbi, Prazdnyik (Ünnep/Праздник/Holiday) című filmvígjátéka már a bemutatása előtt botrány kavart egyes körökben Oroszországban. A film cselekménye azt mutatja be, hogyan a készült a szilveszter megünneplésére egy privilegizált család a náci blokád alá vont Leningrádban.

A rendező 2017-ben egy nemzeti díjátadón.Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

A szentpétervári ügyészség előzetes ellenőrzésre berendelte a film forgatókönyvét és a leforgatott anyagot. Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, az orosz parlamenti felsőház felszólította a kulturális minisztériumot, hogy ne adja ki vetítési engedélyt. Kraszovszkij szerint az állami szervek az alkotókkal szemben a nyomásgyakorlás és a megfélemlítés eszközeivel élnek.

Vasárnap a YouTube-on a film több órán át elérhetetlenné vált. A videomegosztó szolgáltató ezt utólag műszaki hibával magyarázta, Kraszovszkij, aki mindeddig nem ellenzéki alkotóként volt ismert, január 3-án osztotta meg a filmet a YouTube-on, mert nem bízott abban, hogy annak vetítését engedélyezni fogják. 

A nézők önként fizethetnek a megtekintésért. Vasárnap este az alkotást több mint egymillióan látták. 

A kultusztárca tavaly, egyebek között kegyeletsértésre hivatkozva, a Sztálin halála című brit-francia szatíra forgalmazását tagadta meg. (MTI/444)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.