A válogatott volt kapusa nem érti, hogy ha a magyar fociban a körülmények Európa-szintűek, akkor miért nem termelünk minőséget?

foci
2019 január 21., 14:47
comments 285

Petry Zsolt 38-szoros válogatott, 2015 óta a Dárdai Pál által irányított Hertha BSC kapusedzője. És időnként elmondja a véleményét a magyar fociról, ahogyan az a Bundesligából látszik. Most a Nemzeti Sport kereste meg, Petry pedig válaszolt. 

Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője
photo_camera Fotó: herthabsc.de

„Örömteli, hogy a kormány sok pénzt áldoz a sportra, az akadémiák felépítésével is egyetértek, de ott a kérdés: ha a körülmények Európa-szintűek, miért nem termelünk minőséget? Ha a gyönyörű színházban bársonyszékek várják a közönséget, de csak tíz-tizenöt néző vált jegyet, nem lehet, hogy a színészek képességeivel vagy az előadás színvonalával vannak gondok? Sajnos a mi „színházunk” minősége nem változott az utóbbi évtizedekben. Talán nem fektetnek elég energiát a szakmai munkába, az is lehet, hogy kevés képzett szakember dolgozik Magyarországon, esetleg rossz a rendszer, de valamiért nem működik. Otthon időnként még mindig a Pató Pál-féle „Ej, ráérünk arra még!” gondolkodás uralkodik, és nem tesszük magasra a lécet, nehogy később a minőségi produktum legyen a mérce.”

Amikor Mészáros Lőrinc lapjának újságírói erre annyit vetnek közbe, hogy kemény szavak, Petry elismétli:

„A futball egyetlen európai országban sem kapott akkora esélyt, mint Magyarországon a taopénzek révén. Ám biztos, hogy mindig arra költötték, amire kellett volna? Dicséretesnek tartom, hogy a kormány ennyi energiát és pénzt fektet a magyar labdarúgásba, de az már az otthoni futball közegének kritikája, hogy ennek ellenére sem jönnek az eredmények.”

Szerinte „technikailag, taktikailag és fizikailag bárkit fel lehet készíteni, de a megfelelő mentalitást sokkal nehezebb kialakítani. Ha a gyerek túl korán százezres fizetést kap, kiölik belőle a megfelelő értékeket. Márpedig ha a tartás hiányzik a srácból, az első nagyobb szél elfújja”.

Petry tavaly arról beszélt, hogy hívta őt a Puskás Akadémia, hogy ossza meg a tapasztalatait.  Szerint sok jó szakember van Magyarországon, aki előre akar lépni, nem csak a kihűlt levest kavargatni, az más kérdés, hogy az ilyet könnyen félretolják, mert ez egy zárt rendszer. „Egy akadémia igazgatójaként akkor verném a mellem, ha minden évben kinevelnék olyan játékost, akit elvisz a Mönchengladbach, a Valencia vagy a Porto. Ehhez képest a Puskásban olykor kilenc külföldi van a pályán, ennyi a saját nevelésű játékosokból kellene. Az NB I színvonala pedig folyamatosan csökken”. 

Korábban pedig arra a kérdésre, hogy milyen állásban tudná a legjobban segíteni a magyar focit, azt válaszolta, hogy Orbán Viktor sofőrjeként. „Példaértékű, hogy a miniszterelnök úr a szívén viseli a magyar foci sorsát, rengeteget tesz érte, de sokkal látványosabb fejlődést lehetne elérni minden területen, ha megfelelő szakemberek vennék körül. Sofőrként sokat lennék vele, és át tudnám adni azokat szakmai tapasztalatokat, amelyekkel gazdagabb lettem az elmúlt évtizedekben”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.