Diplomáciai balhé lett belőle, hogy az olasz miniszterelnök-helyettes gyarmatosítással vádolta meg Franciaországot

külföld
2019 január 21., 18:06

Bekérették hétfőn a párizsi olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba miután Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője azt állította, hogy Franciaország tehet a migrációs válság elmélyüléséről.

Di Maio vasárnap arról beszélt, hogy az emberek azért indulnak útnak a Földközi-tengeren, mert néhány ország, különösen Franciaország, sosem állt le Afrika gyarmatosításával. „Franciaországnak nem lennének afrikai gyarmatai, mert így kell azokat nevezni, csak a világnak csak a 15. legjelentősebb gazdasága lenne, s annak köszönhetően áll az elsők között, amit Afrikában művel” - tette hozzá Di Maio.

Luigi Di Maio
photo_camera Luigi Di Maio Fotó: Gabriele Maricchiolo/NurPhoto

Franciaország és Olaszország között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlás-ellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. A két párt vezetője a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen fellépő sárgamellényes mozgalmat. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.