Wachsler Tamás javasolta a Nagy Imre-szobor hajnali elszállítását, nem akarta, hogy felkavaró fotók készüljenek

Egy rakás újdonságot árult el a Válasz Online-nak adott interjújában a Parlament és a Kossuth tér felújítását is felügyelő, a Steindl Imre programot vezető Wachsler Tamás, aki a történelem előtti időkben még Orbán Viktor ellenfele is volt a fideszes pártelnökválasztáson.

A legfontosabbak:

Ő rendelte el a szobor kora hajnali elszállítását, alapvetően két okból:

attól tartott, hogy "lesz olyan felhevült tüntető, aki nem méri fel a többtonnás szobor mozgatásának veszélyességét. Mondjuk aláfekszik vagy a daru elé áll, és baleset történik"

Nem szerette volna, hogy "olyan képek szülessenek, amelyeken a Nagy Imre-szobor egy kötélen lóg"

A köztudomással szemben egyáltalán nem biztos, hogy a szobrot a Jászain állítják újra

ehhez ugyanis szükséges az alkotó, Varga Tamás hozzájárulása is, amit még nem adott meg.

Az újraállításhoz nem szerveznek ünnepséget

Ellentétben az újraállított Kossuth téri szobrokkal.

További érdekességek:

  • az áthelyezés nem értékítélet Nagyról, a kormányzat azt akarja szimulálni, milyen lenne a tér, ha 1945 után nem nyúlnak bele a látványba
  • József Attila időközben felállított szobra, bár az a Kossuth téren áll, igaz a peremén, nem zavarja meg annyira a visszaállítandó szimbolikus térszerkezetet, mint a nem a Kossuth téren álló Nagy Imre-szobor
  • A Vértanúk terére visszakerülő, a vörösterror áldozatainak szentelt emlékműnél " sokkal gyengébb színvonalú emlékműveket is lehetne mutatni a Vértanúk tere körüli ötszáz méteres sugarú körben"

A teljes interjú itt olvasható el.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.