Bíróság elé állt adócsalás vádjával Cristiano Ronaldo

Kedd délelőtt jelent meg egy madridi bíróság előtt Cristiano Ronaldo. A Juventus portugál szupersztárjának adócsalási ügye miatt kellett bíróságra mennie, és az előzetes elemzések szerint akár 18,8 millió eurós büntetésre is számíthat. 

Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Ronaldo korábban kérte, hogy ne kelljen megjelennie a bíróság előtt, és elég legyen videón bejelentkeznie vagy pedig autójával érkezhessen az épület parkolójába, elkerülve a sajtóérdeklődést, de a bíróság ehhez nem járult hozzá.

A labdarúgó várhatóan bűnösnek fogja vallani magát, és megállapodást köt a bírósággal, amiért 23 hónapnyi börtönre ítélhetik majd. A két évnél rövidebb börtönbüntetésre ítélteknek Spanyolországban általában nem kell börtönbe vonulniuk, így várhatóan ez lesz az ő esetében is a döntés. 

Az ötszörös aranylabdás Ronaldo, aki hosszú éveken át volt a Real Madrid játékosa, az ügyészség szerint 2011 és 2014 között nem fizetett Spanyolországban adót azután a bevételei után, melyeket a képmása értékesítéséből szerzett. Az ügyészség szerint 14,8 millió euróval rövidíthette meg így a spanyol államot. 

Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Ronaldo ügyvédjei végig tagadták, hogy szándékos törvénysértésről volt szó, és szerintük a spanyol törvények nem vonatkoztak ezekre a bevételekre. Elvileg a hatóságok és Ronaldo jogászai tavaly nyáron megállapodásra jutottak, de erre a spanyol adóhatóságnak is rá kell bólintania. Ezt fogják kedden a bíróság elé tárni. A bíró várhatóan napokon belül fog ítéletet hirdetni. 

Ronaldo nem az egyetlen világklasszis játékos, akinek meggyűlt a baja a spanyol adófizetéssel: Xabi Alonso szintén kedden fog bíróság elé állni, Messit pedig már korábban egy hasonló ügyben elítélték. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.