Mit gondol Orbán Viktor az esőerdőirtásról, a véreskezű Pinochetről, a kínzásról és a katonai diktatúráról?

politika
2019 január 22., 14:26
comments 144

Szél Bernadett írásban kérdezte Orbán Viktort, hogy az uniós vezetők közül egyedüliként miért vett részt a brazil elnök, Jair Bolsonaro beiktatásán január elsején, látványosan jelezve, hogy szimpatikus neki az új államfő politikája. 

A független képviselő felidézte Bolsonaro pár emlékezetes nyilatkozatát, például azt, hogy szerinte az amerikai őslakosoknak „nincs pénzük, nincs kultúrájuk”, ezért el kell venni tőlük az eddig általuk használt esőerdőterületeket, és el kell kergetni őket a rezervátumokból az ásványkincsek kibányászása érdekében. Bolsonaro egy nőnek azt mondta, hogy „nem érdemli meg, hogy megerőszakolja”, mert annyira csúnya. Szerinte a szélsőjobboldali diktátornak, az ezreket meggyilkoltató Pinochetnek „több embert kellett volna megölnie”, és „a rendőr, aki nem öl, nem is rendőr”. Kijelentette, hogy pártolja a kínzást és a katonai diktatúrát. Azt állította: „elkerülök minden adózást, amit csak lehet”. Amikor pedig hivatalba lépett, már aznap olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel megkönnyíti a Föld tüdejének számító amazonasi esőerdő kiirtását. 

Szél ezek után megkérdezte, hogy Orbán „milyen megfontolásból erősítette részvételével egy ilyen szélsőséges, embertelen nézeteket valló politikus legitimációját”? Tájékoztatást kért arról is, hogy Bolsonaro elnök mely nézeteivel és elképzeléseivel ért egyet és tart követendőnek? Végül Szél arra volt kiváncsi, hogy Orbán egyetért-e Bolsonaro elnök brazíliai esőerdőkkel kapcsolatos politikájával, a rezervátumok mezőgazdasági célú hasznosításának irányába tett lépéseivel? 

A válasz Magyar Leventétől, a külügy államtitkárától érkezett. Egyrészt megjegyzi, hogy a beiktatáson ott volt az izraeli kormányfő, az amerikai külügyminiszter és a portugál elnök is.

De ami a lényeg, a válasz Szél Bernadett minden kérdésére, ami után nincs helye több kérdésnek:

„Bolsonaro elnök vezetésével Brazília azonnal kilépett az ENSZ Globális Migrációs Csomagjából, a döntés Magyarország üdvözli. Világos, hogy egyik ország sem kér a migrációt megszervezni akaró ENSZ-csomagból, mindkét ország a saját állampolgárainak biztonságát teszi az első helyre”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.