A Gandhi-dinasztia újabb tagja veti bele magát a politikába

Hivatalosan is a politikai színpadra lépett a híres indiai Gandhi-Nehru család újabb tagja, Prijanka Gandhi Vadra, amikor tisztséget vállalt az ellenzéki Kongresszus Pártban szerdán, néhány hónappal az indiai parlamenti választások előtt.

A Gandhi-örökös politikai szerepvállalásáról évek óta folytak a találgatások. Megfigyelők most feltették a kérdést, vajon a családja nyomdokaiban kíván-e haladni, amelynek története összefügg India történelmével, s amelyet jelenleg a bátyja, Rahul képvisel. 

Rahul Gandhi, Prijanka Ganhi és a férjeFotó: MONEY SHARMA/AFP

Ahogy a Guardian fogalmazott 2007-ben: „a Gandhi márkának nincs párja a világon, a család tagjai 40 évig vezették Indiát a függetlenség óta eltelt 60 évből.” A család történelme egyszerre diadalmas és tragikus, mivel a szekuláris-baloldali politikai tábort vezető családtagok közül kettőt is meggyilkoltak nacionalisták. (A szintén meggyilkolt Mahatma Gandhihoz amúgy nincs köze a családnak, a név úgy került a Nehru családba, hogy Indira hozzáment egy férfihoz, aki Mahatma Gandhi iránti tiszteletből felvette ezt a nevet.) 

Prijanka apja, Radzsiv Gandhi, a nagyanyja, Indira Gandhi és a dédapja, Dzsaváharlál Nehru mind India kormányfője volt a maga idejében. Édesanyja, Szonja Gandhi 2004-ben elutasította ezt a tisztséget, de tíz éven át a háttérből irányította az országot a hindu nacionalisták 2014-ben történt hatalomra jutásáig. 2017 végén a Nehru-Gandhi dinasztia újabb nemzedéke vette át a stafétabotot, amikor Rahul Gandhit a pártot húsz éven át vezető anyja utódaként megválasztották a Kongresszus Párt élére. 

A 47 éves Prijanka, Robert Vadra üzletember felesége, kötelességszerűen részt vett eddig a Kongresszus Párt valamennyi választási kampányában, de most először vállalt tisztséget a pártban, eddig visszahúzódott a politikától. A politikus pártjának az észak-indiai Uttar Prades állam keleti régiójában folytatandó választási kampányát irányítja. A legnépesebb indiai állam kulcsfontosságú a hatalom szempontjából. Itt található Varanaszi is, Narendra Modi miniszterelnök választási körzete, aki 2014-ben története legnagyobb vereségét mérte a Kongresszus Pártra. 

Prijanka és Rahul 2014-benFotó: The India Today Group/India Today Group

Egyelőre nem tudni, hogy Prijanka Gandhi jelölteti-e magát a tavasszal esedékes parlamenti választásokon. A Gandhi család hagyományos választási körzete ez a térség.

Az AFP szerint a párt hívei azt szeretnék, hogy Prijanka Gandhi a politika élvonalában vállaljon szerepet. Külsőleg nagyon hasonlít a nagyanyjára, karizmatikusabbnak és jobb szónoknak tartják, mint a 48 éves bátyját. Indiában a tavasszal lesznek a parlamenti választások, amelyeken Narendra Modi újabb mandátumért indul - írja az MTI.