A hadsereget is bevetették Rómában Olaszország második legnagyobb menekülttáborának felszámolásához

külföld
2019 január 23., 06:02
comments 180
Ferenc pápa egy afrikai menekülttel a Castelnuovo di Portó-i menekülttáborban.
photo_camera Ferenc pápa egy afrikai menekülttel a Castelnuovo di Portó-i menekülttáborban. Fotó: STR/AFP

A hadsereg bevetésével kezdték meg kedden Olaszországban az ország második legnagyobb menekülttáborának felszámolását a Rómához közeli Castelnuovo di Portóban. A nemrég elfogadott bevándorlási törvény alapján több mint ötszáz menedékkérőt más táborokba helyeznek át. Az első harminc embert már át is szállították Campania más táboraiba.

Az olasz fővárostól mintegy negyven kilométerre található Castelnuovo di Porto menedékkérőket befogadó táborát (Cara) 2008-ban nyitották meg. A második legnagyobb volt Olaszországban a szicíliai Mineóban működő hasonló tábor után. Castelnuovo di Portóba Ferenc pápa is ellátogatott: az egyházfő 2016 nagycsütörtökén a tábor lakóin végezte a lábmosás szertartását. Akkor több mint 800 lakója volt a tábornak.

Azóta 535-re csökkent a számuk, a felük menedékkérelme elbírálására vár, a másik felük már korábban ideiglenes, legfeljebb két évre szóló menedékjogban részesült, de a táborban élt.

Castelnuovo di Porto az első menedékkérő-tábor Olaszországban, amelyet a november végén hatályba lépett migrációs-biztonsági csomag bevezetése óta bezárnak. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a tábor felszámolása csak a bérleti díj megszüntetésével havonta egymillió euró megtakarítást jelent az olasz államnak. Mondjuk ugyanő úgy érzi, a menekülteknek "gyöngyéletük" volt a táborban. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.