A Washington Post szerint Lánczi András arról beszélt, hogy ha Soros nem támogatja annyira a menekülteket és a romákat, akkor a CEU Budapesten maradhatott volna

POLITIKA
2019 január 23., 09:18
comments 210

A CEU sorsáról és elüldözéséről szóló publicisztika jelent meg tegnap a Washington Postban, amit Ronald J. Daniels, a Johns Hopkins elnöke írt. Daniels a CEU amerikai akkreditációja miatt járt Magyarországon (az egyetem elüldözésével ugye pont az Amerikában akkreditált programokat kell Bécsbe költöztetni), és feltehetően ezzel összefüggésben beszélgetett mindenféle magyar egyetemi emberekkel.

Daniels cikke szerint az egyik ilyen ember Lánczi András, a Corvinus Rektora volt, akit írásában Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának nevez.

„Ha Soros visszafogja a szír menekültek és az országban élő romák támogatását, azt mondják, hogy akkor a CEU bezárása elkerülhető lett volna. Egészen pontosan ezt mondta nekem Lánczi András, aki 2016 óta a Corvinus Egyetem rektora és Orbán befolyásos tanácsadója, amikor múlt héten találkoztunk.”

Nem kell zseninek lenni hozzá, hogy valaki összefüggést találjon a kormány Soros elleni gyűlöletkampánya és a CEU elüldözése között, de a kormányzat környékén ezt eddig nyíltan senki sem vállalta fel. Orbán Viktor miniszterelnök is csak arra utalgatott, hogy valahogyan csalt az egyetem (azt sosem fejtette ki, hogy hogyan), de legújabban már azt ismételgetik a döntéshozók, hogy a CEU el sem költözött. Ehhez képest a Lánczinak tulajdonított mondatok szokatlanul őszintéknek hangzanak.

Láncziról tudni kell, hogy 2015-ben ő fogalmazta meg a NER esszenciáját, amikor egy interjúban arról beszélt, hogy

„amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”,

ilyen értelemben tehát tőle nem volna olyan nagyon meglepő a brutális őszinteség. Az viszont nagyon különös, hogy az idézet szerint a romák támogatását is a CEU ügyéhez keverte volna, ez még akkor is életszerűtlennek tűnik, ha egyébként tényleg Soros menekültekkel kapcsolatos tevékenységével indokolta a CEU elüldözését.

Persze a mondatot úgy is lehet értelmezni, hogy ezeket a dolgokat nem maga Lánczi gondolja, ő csak arról beszél az amerikai vendégének, hogy kvázi "ilyeneket hallani" a városban a CEU-val kapcsolatban.

A Corvinus Egyetem rektorától levélben kérdeztük, hogy valóban mondta-e a neki tulajdonított mondatokat, ha válaszol, akkor frissíteni fogom a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.