Az év harmadik hetében kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz a panaszával, mint egy héttel korábban

Egészségügy
2019 január 23., 14:23
comments 72

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében (január 14. és 20. között) kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz a panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss heti jelentéséből.

link Forrás

Mindegyik közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulás gyakorisága az előző héthez viszonyítva, a legtöbb beteg Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében volt. A jelentés szerint az orvoshoz fordulók száma Tolna megyében ötszörösére, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében több mint négyszeresére nőtt.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyerekek aránya (32,5 százalék), a betegek 34,9 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt.

A laboratóriumi vizsgálatok többségében az influenza A vírust azonosították.

A megbetegedések miatt több fővárosi és vidéki kórházban rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

Budapesti tilalmak

A fővárosban teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein, a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, mindkét gyerekgyógyászati és a pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika intenzív részlegén.

Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Központban is.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben.

Szintén korlátozottan lehet a betegeket felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében, valamint a Szent János Kórházban.

Vidéki tilalmak

A vidéki intézmények közül teljes látogatási tilalom van érvényben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar valamennyi fekvőbetegosztályán és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és kakasszéki tagintézményében, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamennyi osztályán, illetve a kazincbarcikai kórházban, valamint a Mátrai Gyógyintézetben.

Szintén tilos a betegeket felkeresni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is, valamint a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Vas megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban, illetve a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházában, valamint a Soproni Gyógyközpontban és a csornai Margit Kórházban.

Szintén részlegesen korlátozták a betegek felkeresését a Pest megyei Flór Ferenc és a ceglédi Toldy Ferenc Kórházban, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc és a keszthelyi kórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt szerdán közölte a heti összesítőjében, hogy kitört az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal több fordult panaszaival orvoshoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.