Ferenc pápa a határkerítésről: A félelem megőrjíti az embereket

Bírálta katolikus egyházfő az amerikai-mexikói határ további megerősítéséről szóló fehér házi terveket. Ferenc pápa szerdán, a panamai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra utazva újságíróknak a migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott: 

a félelem megőrjíti az embereket.

Ferenc pápa a Panamába tartó repülőn nyilatkozik újságíróknakFotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Ferenc pápának az egyik újságíró beszélt Tijuanában szerzett tapasztalatairól. Felelevenítette, hogy a mexikói település határában egy kerítés fut egészen a Csendes-óceánba, hogy az illegális bevándorlókat megakadályozza az Egyesült Államokba való bejutástól. Ferenc pápa a válaszában megjegyezte, 

a migránsokkal szembeni ellenségeskedést az irracionális félelmek gerjesztik.

Donald Trump amerikai elnök az általa követelt határfal megépítésére 5,7 milliárd dollárt kért jóváhagyásra a kongresszustól a kormányzati működésre szánt költségvetésben. A mexikói-amerikai határon az illegális bevándorlók távol tartására létesítendő akadályt a képviselőházban többséggel rendelkező demokraták azonban elutasítják, ami - a büdzséről való megállapodás hiányában - az amerikai kormányzat részleges leállásához vezetett.

Kerítés az óceánbanFotó: SCOTT OLSON/AFP

A bevándorlás várhatóan Ferenc pápa panamai látogatásának egyik kiemelt témája lesz. A január 28-ig tartó vizit Ferenc pápa első külföldi útja 2019-ben. A katolikus egyházfő a kedden kezdődött Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából utazott a közép-amerikai államba. (MTI)