Fintás biztosan nem lesz, mondta a Mol toronyházáról Finta József, akinek az irodája társtervezője az épületnek

Budapest
2019 január 23., 05:43
comments 244
Az új torony látványterve nappal
photo_camera Az új torony látványterve nappal Fotó: MOL Campus

Keményen bekezdett a HVG-nek adott interjújában Finta József, akit elsőként a Mol a Kopaszi gátnál épülő toronyházáról kérdeztek, aminek Finta irodája a társtervezője. "Magasházat ésszel és logikával szabadna csak építeni, nem üzleti alapon" - kezdte, majd elárulta, hogy ő maga hozzá se szól a tervezéshez, így az biztosan nem lesz Fintás.

A város arculatát az elmúlt ötven évben meghatározóan alakító Finta szerint a tervezésen dolgozó kollégája, Fekete Antal már belebetegedett az angol társtervezőkkel, a világhírű Norman Foster munkatársaival folytatott csatákba. Szerinte "nagyon sokat kell módosítani az angol terveken, hogy a hazai lehetőségekhez szabjuk, és ez nemcsak az alaprajzon, hanem az épület külsején is látszani fog". Erről egyből eszembe jutott két, ikonikusnak szánt budapesti épület, a Bálna és az ING Dózsa György úti központja, melyek külsején nagyon is meglátszik, hogy a terveket végül a hazai lehetőségekhez kellett szabni.

Finta amúgy kétli, hogy Norman Foster egyáltalán látta-e a Mol toronyházának a tervét, vagy akár "legalább egy skicc erejéig" benne lett volna. "Ugyanakkor azt gondolom, nem lesz ebből az épületből nagy baj, és lehet még jó és fontos ház is belőle" - mondta zárásként az épületről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.