Nagyon ég egy kollégium Ferencvárosban

katasztrófa
2019 január 23., 19:28
comments 41
Füst gomolyog egy kollégium égő épületéből a Markusovszky téren 2019. január 23-án
photo_camera Füst gomolyog egy kollégium égő épületéből a Markusovszky téren 2019. január 23-án Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Tűz keletkezett egy többszintes lakóépületben Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren. A katasztrófavédelem honlapján este 9-kor jelent meg, hogy 

„A tűzhöz nagy erőkkel vonulnak a fővárosi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre tart.”

21.20-kor a police.hu-n már azt írta, hogy egy kollégium ég:

„A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2019. január 23-án 20 óra 34 perc körül eddig ismeretlen körülmények között kigyulladt egy kollégium második és harmadik emelete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren.”

A rendőrség lakosságvédelmi intézkedést rendelt el, több kollégistát kísértek ki az épületből. Az oltási munkálatok idejére lezárták a Köztelek utcát, a forgalmat a környező utcákba terelik, az Üllői úton torlódásra kell számítani.

Frissítés 22.04.

A katasztrófavédelem azt írja, hogy „húsz gépjárművel több mint hatvan fővárosi hivatásos tűzoltó vonult a helyszínre, a rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. A tűzoltás közben egy elhunyt embert találtak.”

A Katasztrófavédelem szóvivője elmondta a 444-nek, hogy a 3. emeleten volt a holttest, volt tűzjelző az épületben, és elvileg kiürítették a kollégiumot. Nem tudják biztosan, maradt-e bent más is, de remélik, hogy nem, egyébként 80 embernek kellett elhagynia a lángoló épületet. A környező épületeket is ki kellett üríteni, akkora a tűz.

photo_camera Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Frissítés 23.00 

A katasztrófavédelem közli, hogy húsz gépjárművel több mint hatvan fővárosi tűzoltó vonult a helyszínre. A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett körülhatárolták a tüzet, így az továbbterjedni nem tud. Az oltást tizenöt vízsugárral végzik. Az épületből kikísért emberek melegedőbuszban várhatják meg a munkálatok végét.

A Facebookon ezt írja egyik olvasónk: „Nagyon rossz. Kb. 7 házat ürítettek ki, mindenki az utcán fagyoskodik és semmit nem lehet tudni. Akik a legfelsőbb emeleteken laknak, őket vissza sem engedik, mert eláznak a lakások az oltástól. Kb. 20 tűzoltóautó van itt. A mi házunk közvetlenül az égő ház mellett van.” 

Vincze Gábortól kaptuk ezeket a képeket:

photo_camera Fotó: Vincze Gábor
photo_camera Fotó: Vincze Gábor
photo_camera Fotó: Vincze Gábor

Frissítés 23.53.

A Magyarországi Református Egyház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tűzeset a Ráday Kollégiumban történt. Közölték: a kollégiumban 130 diák lakik, de nem mindenki tartózkodott az épületben, mert többen hazautaztak a vizsgaidőszak alatt.

A diákok ideiglenes elhelyezésében segít a 9. kerületi önkormányzat és az evangélikus egyház is.

A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek - közölte a Magyarországi Református Egyház.

A holttest azonosítása még folyamatban van - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.