Tárgyal a tálibokkal az amerikai kormány

2019 január 23., szerda 5:10
14
Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afpak-különmegbízottja. Fotó: MASSOUD HOSSAINI/AFP

Valóban tárgyal a tálibok képviselőivel Zalmay Khalilzad, az USA afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, ismerték el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi források. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid hétfőn jelentette be, hogy Katarban tárgyalnak Khalilzaddal az afganisztáni háború lezárásáról.

Az USA korábban soha nem erősítette meg hivatalosan, ha a tálibokkal közvetlenül tárgyaltak. Most viszont elismerték, hogy Khalilzad két napon át tárgyalt velük Dohában.

Khalilzad a hétvégén Pakisztánban tárgyalt, várhatóan Indiát és Kínát is felkeresi majd. Pakisztán a tálibok legfőbb támogatója, India viszont a tálibellenes koalíciót támogatja. Kína India riválisaként, Pakisztán támogatójaként érintett az ügyben.

Az amerikaiak azon dolgoznak, hogy a tálibok együttműködjenek az afgán kormánnyal. Ez most elég sürgős lett, mert Donald Trump tavaly decemberben bejelentette, hogy hétezer katonát kivon az ott szolgáló 14 ezerből. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt