Tárgyal a tálibokkal az amerikai kormány

Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afpak-különmegbízottja.Fotó: MASSOUD HOSSAINI/AFP

Valóban tárgyal a tálibok képviselőivel Zalmay Khalilzad, az USA afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, ismerték el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi források. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid hétfőn jelentette be, hogy Katarban tárgyalnak Khalilzaddal az afganisztáni háború lezárásáról.

Az USA korábban soha nem erősítette meg hivatalosan, ha a tálibokkal közvetlenül tárgyaltak. Most viszont elismerték, hogy Khalilzad két napon át tárgyalt velük Dohában.

Khalilzad a hétvégén Pakisztánban tárgyalt, várhatóan Indiát és Kínát is felkeresi majd. Pakisztán a tálibok legfőbb támogatója, India viszont a tálibellenes koalíciót támogatja. Kína India riválisaként, Pakisztán támogatójaként érintett az ügyben.

Az amerikaiak azon dolgoznak, hogy a tálibok együttműködjenek az afgán kormánnyal. Ez most elég sürgős lett, mert Donald Trump tavaly decemberben bejelentette, hogy hétezer katonát kivon az ott szolgáló 14 ezerből. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.