Tárgyal a tálibokkal az amerikai kormány

külföld
2019 január 23., 05:10
comments 13
Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afpak-különmegbízottja.
photo_camera Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afpak-különmegbízottja. Fotó: MASSOUD HOSSAINI/AFP

Valóban tárgyal a tálibok képviselőivel Zalmay Khalilzad, az USA afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, ismerték el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi források. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid hétfőn jelentette be, hogy Katarban tárgyalnak Khalilzaddal az afganisztáni háború lezárásáról.

Az USA korábban soha nem erősítette meg hivatalosan, ha a tálibokkal közvetlenül tárgyaltak. Most viszont elismerték, hogy Khalilzad két napon át tárgyalt velük Dohában.

Khalilzad a hétvégén Pakisztánban tárgyalt, várhatóan Indiát és Kínát is felkeresi majd. Pakisztán a tálibok legfőbb támogatója, India viszont a tálibellenes koalíciót támogatja. Kína India riválisaként, Pakisztán támogatójaként érintett az ügyben.

Az amerikaiak azon dolgoznak, hogy a tálibok együttműködjenek az afgán kormánnyal. Ez most elég sürgős lett, mert Donald Trump tavaly decemberben bejelentette, hogy hétezer katonát kivon az ott szolgáló 14 ezerből. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.