Tárgyal a tálibokkal az amerikai kormány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afpak-különmegbízottja.Fotó: MASSOUD HOSSAINI/AFP

Valóban tárgyal a tálibok képviselőivel Zalmay Khalilzad, az USA afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, ismerték el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi források. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid hétfőn jelentette be, hogy Katarban tárgyalnak Khalilzaddal az afganisztáni háború lezárásáról.

Az USA korábban soha nem erősítette meg hivatalosan, ha a tálibokkal közvetlenül tárgyaltak. Most viszont elismerték, hogy Khalilzad két napon át tárgyalt velük Dohában.

Khalilzad a hétvégén Pakisztánban tárgyalt, várhatóan Indiát és Kínát is felkeresi majd. Pakisztán a tálibok legfőbb támogatója, India viszont a tálibellenes koalíciót támogatja. Kína India riválisaként, Pakisztán támogatójaként érintett az ügyben.

Az amerikaiak azon dolgoznak, hogy a tálibok együttműködjenek az afgán kormánnyal. Ez most elég sürgős lett, mert Donald Trump tavaly decemberben bejelentette, hogy hétezer katonát kivon az ott szolgáló 14 ezerből. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.