Évi 50 millió tonna e-szemét keletkezik, ami több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya összesen

2019 január 24., csütörtök 22:45
228

A világon évente kb. 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, és veszélyezteti az emberek egészség egy új tanulmány szerint.

Ez több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya együttvéve. 2050-ig az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedik – figyelmeztetett Davosban a Világgazdasági Fórum és az e-szemét elleni ENSZ-koalíció.

Az elektronikus szemét kevesebb mint egyötödét dolgozzák fel. Több millió ember dolgozik világszerte e-szeméttel, az egészségre és a természetre veszélyes körülmények között.

Az e-szemét anyagi értéke 62 milliárd dollárra (18 ezer milliárd forintra) becsülhető, ami háromszor annyi, mint az éves ezüsttermelés.

A PhotoAlto 2008-as, „Man kneeling under desk, connecting tangled wires, woman sitting in chair, looking at hand” című fotója. Fotó: Ale Ventura/ PhotoAlto/AFP

Egy új gazdasági modell kiépítésében, a termékkövetés javításában és a visszavételi program könnyebbé tételében új technológiák alkalmazása segíthet, és közben világszerte több millió munkahely jöhet létre és csökkenhet a környezeti terhelés is – áll a tanulmányban. (MTI)