Évi 50 millió tonna e-szemét keletkezik, ami több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya összesen

Hulladék
2019 január 24., 22:45

A világon évente kb. 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, és veszélyezteti az emberek egészség egy új tanulmány szerint.

Ez több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya együttvéve. 2050-ig az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedik – figyelmeztetett Davosban a Világgazdasági Fórum és az e-szemét elleni ENSZ-koalíció.

Az elektronikus szemét kevesebb mint egyötödét dolgozzák fel. Több millió ember dolgozik világszerte e-szeméttel, az egészségre és a természetre veszélyes körülmények között.

Az e-szemét anyagi értéke 62 milliárd dollárra (18 ezer milliárd forintra) becsülhető, ami háromszor annyi, mint az éves ezüsttermelés.

A PhotoAlto 2008-as, „Man kneeling under desk, connecting tangled wires, woman sitting in chair, looking at hand” című fotója.
photo_camera A PhotoAlto 2008-as, „Man kneeling under desk, connecting tangled wires, woman sitting in chair, looking at hand” című fotója. Fotó: Ale Ventura/ PhotoAlto/AFP

Egy új gazdasági modell kiépítésében, a termékkövetés javításában és a visszavételi program könnyebbé tételében új technológiák alkalmazása segíthet, és közben világszerte több millió munkahely jöhet létre és csökkenhet a környezeti terhelés is – áll a tanulmányban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.