Két újabb budapesti klinikán rendeltek el látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el Budapesten a II. számú belgyógyászati klinikán, részlegeset a II. számú gyermekgyógyászati klinikán, közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön saját weboldalán. Az egyetem nyolc klinikáján van már részleges vagy teljes látogatási tilalom az influenzajárvány miatt.

Torzsa Péter, a családorvosi tanszék docense szerint a látogatási tilalom a páciensek védelmét szolgálja, mert a krónikus betegségben szenvedők, különösen a gyermekek és idősek immunrendszere gyengébb, így az influenzának is súlyosabb következményei lehetnek. Könnyebben alakulnak ki szövődmények, és alapbetegségük tünetei is súlyosbodhatnak.

Torzsa szerint az influenzások négy-öt napon át tartó magas lázra, erős fejfájásra és izomfájdalmakra számíthatnak, a gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében fontos a pihenés, az ágynyugalom. A tünetek rosszabbodása, három napon túl tartó láz, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vérnyomáscsökkenés, véres köpet esetén pedig orvosi segítséget kell kérni.

Az egyetemi docens felhívta a figyelmet arra is, ha valaki két-három héttel a gyógyulás után is levertnek, fáradtnak, gyengének érzi magát, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert egyéb krónikus megbetegedés - például vérszegénység, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, depresszió - is állhat a tünetek hátterében. (Via MTI)