Levélben kéri az Amnesty, hogy a magyar kormány segítsen az üldözött kínai keresztényeken

külföld
2019 január 24., 11:28
comments 179
Az Early Rain Covenant egyház karácsonyi istentisztelete Hongkongban, ahol még gyakorolhatják vallásukat.
photo_camera Az Early Rain Covenant egyház karácsonyi istentisztelete Hongkongban, ahol még gyakorolhatják vallásukat. Fotó: PHILIP FONG/AFP

Járjon közben a vallásuk gyakorlása miatt üldözött kínai keresztény közösség érdekében, fordult levélben az Amnesty International Magyarország Azbej Tristanhoz, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárhoz.

Mint írják, információik szerint 2018. december 9-én a kínai hatóságok a szecsuáni Csengtuban az Early Rain Covenant keresztény egyház ingatlanjain razziáztak, őrizetbe véve az egyház kb. száz tagját. Legtöbbjüket ugyan azóta elengedték, de azóta is szoros megfigyelés alatt tartják a hívőket, akiket arra próbáltak kényszeríteni, hogy írásban tagadják meg hitüket.

Három hívő holléte máig ismeretlen, írják. A razzia másnapján a hatóságok az egyház egyik legismertebb tagját, Li Jing-csiangot is letartóztatták. Vele azóta a családjának és ügyvédeinek se sikerült kapcsolatba lépni. Az Amnesty szerint félő, hogy kínozzák a börtönében.

Az Early Rain Covenant az Amnesty szerint Kína egyik legnagyobb és legelismertebb keresztény egyháza. Kínában illegálisan működik, mert nem akarja regisztrálni magát a hatóságoknál, és nem hajlandó belépni a kommunista rezsimhez hű protestáns egyházszövetségbe sem.

"Véleményünk szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert nem hajlandók magukat alávetni a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek, és bátran kiállnak a vallásszabadság mellett" - írja az Amnesty, amely azt reméli, hogy a Kínai Népköztársaság vezetőivel jó viszonyt ápoló magyar kormány közben tud járni az üldözött keresztények érdekében. Az Amnesty petíciót is indított az ügyben, és nyilvánosságra hozta Azbejnek küldött levelét is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.