Levélben kéri az Amnesty, hogy a magyar kormány segítsen az üldözött kínai keresztényeken

Az Early Rain Covenant egyház karácsonyi istentisztelete Hongkongban, ahol még gyakorolhatják vallásukat.Fotó: PHILIP FONG/AFP

Járjon közben a vallásuk gyakorlása miatt üldözött kínai keresztény közösség érdekében, fordult levélben az Amnesty International Magyarország Azbej Tristanhoz, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárhoz.

Mint írják, információik szerint 2018. december 9-én a kínai hatóságok a szecsuáni Csengtuban az Early Rain Covenant keresztény egyház ingatlanjain razziáztak, őrizetbe véve az egyház kb. száz tagját. Legtöbbjüket ugyan azóta elengedték, de azóta is szoros megfigyelés alatt tartják a hívőket, akiket arra próbáltak kényszeríteni, hogy írásban tagadják meg hitüket.

Három hívő holléte máig ismeretlen, írják. A razzia másnapján a hatóságok az egyház egyik legismertebb tagját, Li Jing-csiangot is letartóztatták. Vele azóta a családjának és ügyvédeinek se sikerült kapcsolatba lépni. Az Amnesty szerint félő, hogy kínozzák a börtönében.

Az Early Rain Covenant az Amnesty szerint Kína egyik legnagyobb és legelismertebb keresztény egyháza. Kínában illegálisan működik, mert nem akarja regisztrálni magát a hatóságoknál, és nem hajlandó belépni a kommunista rezsimhez hű protestáns egyházszövetségbe sem.

"Véleményünk szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert nem hajlandók magukat alávetni a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek, és bátran kiállnak a vallásszabadság mellett" - írja az Amnesty, amely azt reméli, hogy a Kínai Népköztársaság vezetőivel jó viszonyt ápoló magyar kormány közben tud járni az üldözött keresztények érdekében. Az Amnesty petíciót is indított az ügyben, és nyilvánosságra hozta Azbejnek küldött levelét is.