Levélben kéri az Amnesty, hogy a magyar kormány segítsen az üldözött kínai keresztényeken

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Az Early Rain Covenant egyház karácsonyi istentisztelete Hongkongban, ahol még gyakorolhatják vallásukat.Fotó: PHILIP FONG/AFP

Járjon közben a vallásuk gyakorlása miatt üldözött kínai keresztény közösség érdekében, fordult levélben az Amnesty International Magyarország Azbej Tristanhoz, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárhoz.

Mint írják, információik szerint 2018. december 9-én a kínai hatóságok a szecsuáni Csengtuban az Early Rain Covenant keresztény egyház ingatlanjain razziáztak, őrizetbe véve az egyház kb. száz tagját. Legtöbbjüket ugyan azóta elengedték, de azóta is szoros megfigyelés alatt tartják a hívőket, akiket arra próbáltak kényszeríteni, hogy írásban tagadják meg hitüket.

Három hívő holléte máig ismeretlen, írják. A razzia másnapján a hatóságok az egyház egyik legismertebb tagját, Li Jing-csiangot is letartóztatták. Vele azóta a családjának és ügyvédeinek se sikerült kapcsolatba lépni. Az Amnesty szerint félő, hogy kínozzák a börtönében.

Az Early Rain Covenant az Amnesty szerint Kína egyik legnagyobb és legelismertebb keresztény egyháza. Kínában illegálisan működik, mert nem akarja regisztrálni magát a hatóságoknál, és nem hajlandó belépni a kommunista rezsimhez hű protestáns egyházszövetségbe sem.

"Véleményünk szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert nem hajlandók magukat alávetni a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek, és bátran kiállnak a vallásszabadság mellett" - írja az Amnesty, amely azt reméli, hogy a Kínai Népköztársaság vezetőivel jó viszonyt ápoló magyar kormány közben tud járni az üldözött keresztények érdekében. Az Amnesty petíciót is indított az ügyben, és nyilvánosságra hozta Azbejnek küldött levelét is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.