Több ajánlást gyűjtött össze Horváth Csaba, mint Karácsony Gergely

Tbg
POLITIKA
2019 január 24., 12:35
comments 200

Mindkét jelöltnek megvan a szükséges 2000 darab ajánlás, így mindkettejükre lehet majd szavazni az ellenzéki főpolgármester-jelölti verseny baloldali előválasztási küzdemében, írja a Mérce.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje 5400, Horváth Csaba, az MSZP delegáltja 6465 ajánlást gyűjtött be, közölte a baloldali pártok (Párbeszéd Magyarországért, MSZP, DK) közös sajtótájékoztatóján. Az ajánlások alapján, tehát Horváth jobban mozgosít. A legutóbbi felmérés alapján viszont Karácsony a népszerűbb.

A PM képviselője, Kocsis-Cake Olivio a számok alapján közölte, máris nem igaz, amit a Fidesz előzetesen állított a magyar választási rendszerben újdonságnak számító előválasztási folyamatról, miszerint az érdektelenségbe fulladna.

Szavazni a két jelölt valamelyikére online január 28 és február 3 között lehet, személyesen február 3-án. Mindkét szavazási mód személyes regisztrációhoz kötött, tehát az online voksolás előtt is meg kell jelenni regisztrálni. Részletek itt.

Az ellenzéki pártok előválasztási versengésben döntik el, ki lesz az esélyes kihívója a Fidesz által felkért Tarlós Istvánnak az októberi önkormányzati választásokon. 

Az előválasztás két körben zajlik. Az első körben, most január végén, február elején a baloldali pártok két jelöltje méri össze erejét.

A második körre nyáron kerül sor - az EP-választások után -, ekkor az első körben kiválasztott Esélyes Baloldali Jelölt mérkőzik meg Puzsér Róberttel, Sermer Ádámmal (Magyar Liberális Párt), és feltehetően lesznek még jelentkezők, a Momentum Mozgalom vagy a Kétfarkú Kutyapárt is indíthat jelöltet.

A második kör nyertese pedig Tarlós István kihívója lesz októberben.  Részletek az időrendről, a szavazásokról, itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.