A budapesti bérlakások közel 10 százaléka üresen áll

Budapest
2019 január 25., 06:01
comments 157

Majdnem négyezer önkormányzati lakás áll üresen Budapesten, írja a 24.hu, miután összesítette a 23 budapesti kerület és a fővárosi önkormányzat bérlakásállományának adatait.

A 2018-as adatok alapján a fővárosi bérlakásoknak csaknem tíz százalékát nem használják.A lap megjegyzi azt is, hogy a 3909 üresen álló önkormányzati lakás majdnem a duplája a hét évvel korábbinak, mivel 2011-ben a nem hasznosított lakások száma még csak 2235 volt.

  • A megkapott adatok alapján a legtöbb bérlakása a XIII. kerületnek van (több mint 6 ezer), de itt az összes lakást hasznosítják.
  • Ezzel szemben a VIII. kerületben 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. A józsefvárosi önkormányzat szerint az üres lakásoknak csak 25 százaléka hasznosítható, a többi nincs megfelelő állapotban.

Általánosságban azonban csökkent a kerületi önkormányzatok bérlakásállománya. Hasonló a helyzet a fővárosi önkormányzatnál is: 2011-ben még 2130 lakással rendelkezett, ez mára 1244-re csökkent, ráadásul a lakások közül 250 üresen áll.

A lap emlékeztet arra, hogy miközben ennyi lakás áll üresen a fővárosban, az országban lakhatási válság van, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi gondokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.