Az Egyesült Államok három nagy repülőterén is akadozik a forgalom a kormányzati leállás miatt

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt. 

"Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik" - fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos.

A legnagyobb amerikai légitársaságok - köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air - vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt.

"Fordulóponthoz értünk" - fogalmazott Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy "minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása".

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak.

Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat. Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat fel kell dolgozni.

A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést. A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait.

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért. "Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője. (MTI)