Eladja a Budapest Bankot az állam

gazdaság
2019 január 25., 07:46
comments 64

Kormányhatározat jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben arról, hogy június 30-áig privatizálni kell a Budapest Bankot. 

Az állam 2015 februárban vásárolta vissza az amerikai GE-től a Budapest Bankot 700 millió dollárért (akkori árfolyamon mintegy 200 milliárd forintért). A most kihirdetett eladási szándékkal a kormány egy ígéretét teljesíti. 2015 februárban ugyanis a kormány az EDRD-vel és az Erste Bank Hungary Zrt.-vel kötött megállapodásban vállalta, hogy három éven belül nem lehet többségi tulajdona egyetlen hazai kereskedelmi bankban sem. Ez konkrétan az MKB-t és a Budapest Bankot érintette.

A hároméves határidő eltelt, de csak az MKB-től vállt meg az állam. Legutóbbi hírek szerint Mészáros Lőrinc és felesége mellé tulajdonosként beszállt Szíjj László is, Mészáros Lőrinc üzlettársa. 

A Budapest Banknál az mfor cikke szerint az indokolhatja a csúszást, hogy 2015-ben messze túlárazva, nagyjából az akkori piaci ár duplájáért vette meg az állam a bankot. Tavalyig esélytelen lett volna legalább nullszaldósra zárni az üzletet, most talán lesz rá esély. 

Az mfor szerint tavaly hárman is jelezték érdeklődésüket a Budapest Bankra: az MKB, az Erste Bank, valamint a K&H. Mindegyiküknek jól jönne a kis- és középvállalkozások, továbbá a mezőgazdaság finanszírozásában erős BB megszerzése, ráadásul tulajdonosaik képesek lennének előteremteni akár a 700 millió dolláros vételárat is. De nem pusztán üzleti szempontok vannak, Orbán Viktor ugyanis 2016 közepén annak az elvárásának adott hangot, hogy a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya 50 százalék felett legyen. Így aztán a külföldi befektetőknek kevés az esélye. 

Állítólag van olyan terv, hogy úgy értékesítik a BB-t, hogy az új tulajdonos beleegyezik abba, hogy a bank egyesül az MKB-val és a Takarékbankkal.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.