Eladja a Budapest Bankot az állam

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kormányhatározat jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben arról, hogy június 30-áig privatizálni kell a Budapest Bankot. 

Az állam 2015 februárban vásárolta vissza az amerikai GE-től a Budapest Bankot 700 millió dollárért (akkori árfolyamon mintegy 200 milliárd forintért). A most kihirdetett eladási szándékkal a kormány egy ígéretét teljesíti. 2015 februárban ugyanis a kormány az EDRD-vel és az Erste Bank Hungary Zrt.-vel kötött megállapodásban vállalta, hogy három éven belül nem lehet többségi tulajdona egyetlen hazai kereskedelmi bankban sem. Ez konkrétan az MKB-t és a Budapest Bankot érintette.

A hároméves határidő eltelt, de csak az MKB-től vállt meg az állam. Legutóbbi hírek szerint Mészáros Lőrinc és felesége mellé tulajdonosként beszállt Szíjj László is, Mészáros Lőrinc üzlettársa. 

A Budapest Banknál az mfor cikke szerint az indokolhatja a csúszást, hogy 2015-ben messze túlárazva, nagyjából az akkori piaci ár duplájáért vette meg az állam a bankot. Tavalyig esélytelen lett volna legalább nullszaldósra zárni az üzletet, most talán lesz rá esély. 

Az mfor szerint tavaly hárman is jelezték érdeklődésüket a Budapest Bankra: az MKB, az Erste Bank, valamint a K&H. Mindegyiküknek jól jönne a kis- és középvállalkozások, továbbá a mezőgazdaság finanszírozásában erős BB megszerzése, ráadásul tulajdonosaik képesek lennének előteremteni akár a 700 millió dolláros vételárat is. De nem pusztán üzleti szempontok vannak, Orbán Viktor ugyanis 2016 közepén annak az elvárásának adott hangot, hogy a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya 50 százalék felett legyen. Így aztán a külföldi befektetőknek kevés az esélye. 

Állítólag van olyan terv, hogy úgy értékesítik a BB-t, hogy az új tulajdonos beleegyezik abba, hogy a bank egyesül az MKB-val és a Takarékbankkal.  

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.