Soros György szerint a kínai elnök jelenti a legnagyobb veszélyt a szabad társadalmakra

Csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában a magyar származású milliárdos arról beszélt, hogyan erősítheti egy országban a totális ellenőrzést a mesterséges intelligencia és a gépi tanulásos technológiák alkalmazása. Soros György halálos veszélynek nevezte azt, hogy Hszi Csin-ping vezetése alatt Kínában ezeket az eszközöket az emberek elnyomására használják, mivel komoly előnyt jelent a totalitárius rezsimnek a nyitott társadalommal szemben. 

Soros György a 2019-es világgazdasági fórumonFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Megjegyezte, hogy nem Kína az egyetlen autoriter rezsim a világon, ugyanakkor kétségtelenül ez a leggazdagabb, a legerősebb és a legfejlettebb a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia terén. Példaként hozta fel, hogy a kínai állam egy központi adatbázist épített, ami alapján az algoritmusok meg tudják mondani, melyik állampolgár jelenthet veszélyt az egypártrendszerre. De megemlítette az állampolgári pontrendszert is, ami szerinte példátlan alárendeltséget jelent az egyének számára, ha teljes formájában működni kezd.

Ezért Hszi Csin-ping kínai elnököt tartja a legveszélyesebb személynek a nyitott társadalmakra nézve, ugyanakkor a kínai embereket a remény forrásának nevezte. Ugyanakkor említést tett Vlagyimir Putyin orosz elnökről is, akit a demokrácia másik ellenségének nevezett.  

A kínai technológiai vállalkozások szerinte példátlan biztonsági kockázatot jelentenek, ezért arra szólította fel a washingtoni vezetést, hogy számoljon le az olyan cégekkel, mint a Huawei és a ZTE. (Bloomberg/BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.