Soros György szerint a kínai elnök jelenti a legnagyobb veszélyt a szabad társadalmakra

külföld
2019 január 25., 06:29
comments 331

Csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában a magyar származású milliárdos arról beszélt, hogyan erősítheti egy országban a totális ellenőrzést a mesterséges intelligencia és a gépi tanulásos technológiák alkalmazása. Soros György halálos veszélynek nevezte azt, hogy Hszi Csin-ping vezetése alatt Kínában ezeket az eszközöket az emberek elnyomására használják, mivel komoly előnyt jelent a totalitárius rezsimnek a nyitott társadalommal szemben. 

Soros György a 2019-es világgazdasági fórumon
photo_camera Soros György a 2019-es világgazdasági fórumon Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Megjegyezte, hogy nem Kína az egyetlen autoriter rezsim a világon, ugyanakkor kétségtelenül ez a leggazdagabb, a legerősebb és a legfejlettebb a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia terén. Példaként hozta fel, hogy a kínai állam egy központi adatbázist épített, ami alapján az algoritmusok meg tudják mondani, melyik állampolgár jelenthet veszélyt az egypártrendszerre. De megemlítette az állampolgári pontrendszert is, ami szerinte példátlan alárendeltséget jelent az egyének számára, ha teljes formájában működni kezd.

Ezért Hszi Csin-ping kínai elnököt tartja a legveszélyesebb személynek a nyitott társadalmakra nézve, ugyanakkor a kínai embereket a remény forrásának nevezte. Ugyanakkor említést tett Vlagyimir Putyin orosz elnökről is, akit a demokrácia másik ellenségének nevezett.  

A kínai technológiai vállalkozások szerinte példátlan biztonsági kockázatot jelentenek, ezért arra szólította fel a washingtoni vezetést, hogy számoljon le az olyan cégekkel, mint a Huawei és a ZTE. (Bloomberg/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.