Kétkednek a szarvasi kávéfőzőgyár kirúgott dolgozói abban, hogy az állam tényleg tud majd nekik munkát szerezni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bár a magyar állam támogatást ígért a bezáró Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. most elbocsátott dolgozóinak, a hvg.hu helyszíni riportja szerint a munkások többsége kételkedik abban, hogy ez valóban hatásos lesz.

„(...) Ezért is vagyok dühös, amikor azt mondják az íróasztal mellett, hogy darabra több állás van a környéken, mint ahány embert elbocsátanak az üzemből. Én kitapasztaltam, és higgye el, nem voltam soha elkényeztetve, de egyáltalán nem könnyű olyan munkahelyet találni itt vidéken, hogy közel legyen az otthonhoz, hogy ne kelljen borzasztó körülmények között lenni a hétköznapokban, a munka után” - mondta a lapnak a gyár egyik korábbi dolgozója, aki vállalt már munkát Veszprémen is, a szarvasi kirúgása után pedig Kecskemétre ment dolgozni, de szarvasi munkáját szerette a legjobban, mert az volt a legközelebb az otthonához.

Néhány munkás a helyi pulykafeldolgozóban próbál elhelyezkedni, de ezt sokan nem szeretik a húsüzem hidege miatt, és nem is olyan egyszerű itt sem munkát találni a sok indiai és mongol vendégmunkás miatt.

A hvg.hu szerint a Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. néhány munkavállalóját egy másik cégbe átszervezve megtartja, ennek oka azonban csak annyi, hogy már korábban nyertek EU-s támogatást egy korszerű kávéfőző kifejlesztésére, azt pedig még gyártaniuk kell egy ideig a támogatás fejében. Igaz, a munkások, akik várhatóan átkerülnek ebbe a cégbe,szintén nem tudnak még semmi pontosat a jövőjükről.

Más szarvasiak egyszerű nosztalgiából vagy helyi büszkeségből siratják a gyárat, de voltak olyanok is, akiket, bár nem ott dolgoztak, szintén rosszul érint a gyár bezárása. Ilyenek például a gyár nagy és olcsó menzájának törzsvendégei, a gyárral ugyanis ez a menza is megszűnik. (hvg.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.