Kétkednek a szarvasi kávéfőzőgyár kirúgott dolgozói abban, hogy az állam tényleg tud majd nekik munkát szerezni

gazdaság
2019 január 26., 08:12
comments 265

Bár a magyar állam támogatást ígért a bezáró Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. most elbocsátott dolgozóinak, a hvg.hu helyszíni riportja szerint a munkások többsége kételkedik abban, hogy ez valóban hatásos lesz.

„(...) Ezért is vagyok dühös, amikor azt mondják az íróasztal mellett, hogy darabra több állás van a környéken, mint ahány embert elbocsátanak az üzemből. Én kitapasztaltam, és higgye el, nem voltam soha elkényeztetve, de egyáltalán nem könnyű olyan munkahelyet találni itt vidéken, hogy közel legyen az otthonhoz, hogy ne kelljen borzasztó körülmények között lenni a hétköznapokban, a munka után” - mondta a lapnak a gyár egyik korábbi dolgozója, aki vállalt már munkát Veszprémen is, a szarvasi kirúgása után pedig Kecskemétre ment dolgozni, de szarvasi munkáját szerette a legjobban, mert az volt a legközelebb az otthonához.

Néhány munkás a helyi pulykafeldolgozóban próbál elhelyezkedni, de ezt sokan nem szeretik a húsüzem hidege miatt, és nem is olyan egyszerű itt sem munkát találni a sok indiai és mongol vendégmunkás miatt.

A hvg.hu szerint a Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. néhány munkavállalóját egy másik cégbe átszervezve megtartja, ennek oka azonban csak annyi, hogy már korábban nyertek EU-s támogatást egy korszerű kávéfőző kifejlesztésére, azt pedig még gyártaniuk kell egy ideig a támogatás fejében. Igaz, a munkások, akik várhatóan átkerülnek ebbe a cégbe,szintén nem tudnak még semmi pontosat a jövőjükről.

Más szarvasiak egyszerű nosztalgiából vagy helyi büszkeségből siratják a gyárat, de voltak olyanok is, akiket, bár nem ott dolgoztak, szintén rosszul érint a gyár bezárása. Ilyenek például a gyár nagy és olcsó menzájának törzsvendégei, a gyárral ugyanis ez a menza is megszűnik. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.