Elképesztő izgalmak: az ÁSZ nem csak az ellenzék, hanem a Fidesz-KDNP kampánypénz-felhasználását is ellenőrzi!

POLITIKA
2019 január 27., 12:54
comments 200

Az Állami Számvevőszék közölte, hogy jelenleg a tavalyi parlamenti választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzéseként hét jelölőszervezet (DK, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, MKKP, MSZP és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata) kampányköltéseit vizsgálja.

Tehát nem csak az ellenzéket, hanem a kormánypártokat is ellenőrzik, vagyis Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tövig rághatja a körmeit, hogy vajon az egykori párttársa, Domokos László ÁSZ-elnök mindent rendben talál-e a kormánypártnál, ahogy eddig mindig.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Állítólag két különböző pártot vezetnek ugyanis.
photo_camera Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Állítólag két különböző pártot vezetnek ugyanis. Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Az ÁSZ közölte, hogy „az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak”, a „megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését”.

Az ÁSZ a törvény alapján a 2018. április 8-i parlamenti választás utáni egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján a választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi a jogszabályi előírások szerint. Az ÁSZ állítja: „mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.