Sikertelenek a készpénz visszaszorítását célzó próbálkozások Magyarországon

gazdaság
2019 január 27., 12:49
comments 418

A napi.hu arról ír, hogy sikertelenek a készpénz visszaszorítását célzó próbálkozások Magyarországon, ugyanis 2018. december végén rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, ami éves szinten 19 százalékos emelkedésnek, novemberhez képest pedig 3,3 százalékos többletnek felel meg.

A lap azt írja, a készpénzállomány évek óta nő, többek között a tranzakciós illeték, a havonta két ingyenes készpénzfelvétel, a feketegazdaság és az alacsony kamatkörnyezet miatt.

photo_camera Fotó: police.hu

Egy tavalyi jegybanki felmérésben az állt, hogy:

  • az emberek 21 százaléka főleg készpénzben kapja a rendszeres jövedelmét,
  • a megkérdezettek 46 százaléka inkább készpénzzel fizet a bevásárlásoknál,
  • a háztartások 67 százaléka legalább egy közüzemi számlát készpénzzel fizet ki.

A nagy készpénzállomány zavarja a Magyar Nemzeti Bankot: Nagy Márton, az MNB alelnöke szeptemberben azt mondta: a nagy készpénzállomány más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat, és ha a készpénzállomány kevesebb mint felét 2300 milliárd forintot a lakosság állampapír-vásárlásra fordítaná, akkor a lakosságnál lévő 5100 milliárd forintos értékpapír-állomány 45 százalékkal megnőne.

De Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is azt mondta, hogy a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amik vonzók lehetnek a lakosságnak.

A napi.hu szerint ilyen módszerekkel igyekeznek visszaszorítani a készpénzállományt:

  • Januártól a 20 ezer forint alatti átutalásoknál eltörölték a tranzakciós illetéket. (Csak az a baj, hogy néhány bank nem mérsékelte ennek megfelelően az díjaikat.)
  • Varga Mihály tett utalást januárban arra, hogy a lakossági utalásoknál a tranzakciós illeték teljes eltörlését fontolgatják. (De a tranzakció illeték a 2019-es költségvetésben több mint 228 milliárdos bevétellel szerepel.)
  • Jön az azonnali átutalási rendszer, vagyis júliustól max. 5 másodpercen belül célba érnek a 10 millió forint alatti lakossági átutalások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt