Sikertelenek a készpénz visszaszorítását célzó próbálkozások Magyarországon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A napi.hu arról ír, hogy sikertelenek a készpénz visszaszorítását célzó próbálkozások Magyarországon, ugyanis 2018. december végén rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, ami éves szinten 19 százalékos emelkedésnek, novemberhez képest pedig 3,3 százalékos többletnek felel meg.

A lap azt írja, a készpénzállomány évek óta nő, többek között a tranzakciós illeték, a havonta két ingyenes készpénzfelvétel, a feketegazdaság és az alacsony kamatkörnyezet miatt.

Fotó: police.hu

Egy tavalyi jegybanki felmérésben az állt, hogy:

  • az emberek 21 százaléka főleg készpénzben kapja a rendszeres jövedelmét,
  • a megkérdezettek 46 százaléka inkább készpénzzel fizet a bevásárlásoknál,
  • a háztartások 67 százaléka legalább egy közüzemi számlát készpénzzel fizet ki.

A nagy készpénzállomány zavarja a Magyar Nemzeti Bankot: Nagy Márton, az MNB alelnöke szeptemberben azt mondta: a nagy készpénzállomány más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat, és ha a készpénzállomány kevesebb mint felét 2300 milliárd forintot a lakosság állampapír-vásárlásra fordítaná, akkor a lakosságnál lévő 5100 milliárd forintos értékpapír-állomány 45 százalékkal megnőne.

De Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is azt mondta, hogy a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amik vonzók lehetnek a lakosságnak.

A napi.hu szerint ilyen módszerekkel igyekeznek visszaszorítani a készpénzállományt:

  • Januártól a 20 ezer forint alatti átutalásoknál eltörölték a tranzakciós illetéket. (Csak az a baj, hogy néhány bank nem mérsékelte ennek megfelelően az díjaikat.)
  • Varga Mihály tett utalást januárban arra, hogy a lakossági utalásoknál a tranzakciós illeték teljes eltörlését fontolgatják. (De a tranzakció illeték a 2019-es költségvetésben több mint 228 milliárdos bevétellel szerepel.)
  • Jön az azonnali átutalási rendszer, vagyis júliustól max. 5 másodpercen belül célba érnek a 10 millió forint alatti lakossági átutalások.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.