Sündisznókat gyanúsítanak szalmonella terjesztésével Amerikában

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Október óta nyolc különböző államban összesen 11 esetben azonosítottak egy típusos szalmonellamérgezést (salmonella typhimurium) az Egyesült Államokban. 

A fertőzöttek közül 10-ről derült ki, hogy vagy tart a háztartásában sündisznót, vagy az elmúlt időszakban kapcsolatba lépett ilyen állatokkal - jelezte aggodalmát közleményében a szövetségi járványügyi hivatal az Egyesült Államokban (Centers for Disease Control and Prevention). 

Fotó: Berk Ozkan/Anadolu Agency

A egészségügyi hivatal ennél fogva arra kéri a sündisznó-gazdákat, hogy tartózkodjanak kis szúrós állataik puszilgatásától, mert az könnyen megbetegedéshez vezethet. 

A közlemény külön kitér rá, hogy kifejezetten fertőzésveszélyes a sündisznókhoz közel hajolni, arccal közelíteni feléjük, mert nagyon könnyen terjesztik ezt a típusú szalmonellát szájon és más arcüregeken keresztül. Nagy baj azért nincs: halálesetet még nem okoztak a sünök, és kórházba is csak egy pácienst kellett szállítani.  

A kisállatok elég hatékonyan terjesztik ezeket a baktériumokat, amiket többnyire szennyezett, romlott táplálékból szednek össze, de a beleikben is elég jól eléldegélnek. A sündisznók minden további nélkül tudják terjeszteni ezeket a bacilusokat, anélkül, hogy bármilyen betegség jeleit mutatnák.  

Nem ez az első eset, hogy sündisznókat gyanúsítanak szalmonella-megbetegedésekkel az Egyesült Államokban, 2011 és 2013 között 26-an fertőződtek meg, és egy ember meg is halt ugyanettől a baktériumtól, és az esetek nagy többségében bebizonyították, hogy sündisznó volt a dologban.  

A sündisznók valamiért hatékonyabban terjesztik ezt a baktériumot, mint más kistestű állatok, de a tudósok egyelőre nem tudják biztosan, mi ennek az oka. 

A New York Times-nak nyilatkozó egyik tenyésztő szerint öreg hiba, hogy a gazdák rohadt gyümölcsök, zöldségek vagy hús maradványait hagyják az állat közelében, onnét pedig már egy lépés csak, hogy az állatba költözzenek a baktériumok. (New York Times)