Sündisznókat gyanúsítanak szalmonella terjesztésével Amerikában

2019 január 27., vasárnap 21:32
112

Október óta nyolc különböző államban összesen 11 esetben azonosítottak egy típusos szalmonellamérgezést (salmonella typhimurium) az Egyesült Államokban. 

A fertőzöttek közül 10-ről derült ki, hogy vagy tart a háztartásában sündisznót, vagy az elmúlt időszakban kapcsolatba lépett ilyen állatokkal - jelezte aggodalmát közleményében a szövetségi járványügyi hivatal az Egyesült Államokban (Centers for Disease Control and Prevention). 

Fotó: Berk Ozkan/Anadolu Agency

A egészségügyi hivatal ennél fogva arra kéri a sündisznó-gazdákat, hogy tartózkodjanak kis szúrós állataik puszilgatásától, mert az könnyen megbetegedéshez vezethet. 

A közlemény külön kitér rá, hogy kifejezetten fertőzésveszélyes a sündisznókhoz közel hajolni, arccal közelíteni feléjük, mert nagyon könnyen terjesztik ezt a típusú szalmonellát szájon és más arcüregeken keresztül. Nagy baj azért nincs: halálesetet még nem okoztak a sünök, és kórházba is csak egy pácienst kellett szállítani.  

A kisállatok elég hatékonyan terjesztik ezeket a baktériumokat, amiket többnyire szennyezett, romlott táplálékból szednek össze, de a beleikben is elég jól eléldegélnek. A sündisznók minden további nélkül tudják terjeszteni ezeket a bacilusokat, anélkül, hogy bármilyen betegség jeleit mutatnák.  

Nem ez az első eset, hogy sündisznókat gyanúsítanak szalmonella-megbetegedésekkel az Egyesült Államokban, 2011 és 2013 között 26-an fertőződtek meg, és egy ember meg is halt ugyanettől a baktériumtól, és az esetek nagy többségében bebizonyították, hogy sündisznó volt a dologban.  

A sündisznók valamiért hatékonyabban terjesztik ezt a baktériumot, mint más kistestű állatok, de a tudósok egyelőre nem tudják biztosan, mi ennek az oka. 

A New York Times-nak nyilatkozó egyik tenyésztő szerint öreg hiba, hogy a gazdák rohadt gyümölcsök, zöldségek vagy hús maradványait hagyják az állat közelében, onnét pedig már egy lépés csak, hogy az állatba költözzenek a baktériumok. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt