22 év után kirakja a nemzetközi megfigyelőket Hebronból Netanjahu

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Huszonkét év után nem hosszabbítja meg a Hebronban állomásozó nemzetközi megfigyelő csoport mandátumát Benjámin Netanjahu miniszterelnök, írja a Jerusalem Post. A kormányfői közlemény a váratlan döntést azzal indokolja, hogy

"nem tesszük lehetővé az ellenünk fellépő nemzetközi erők további jelenlétét."

A városban az Ibrahimi-mecsetben 1994-ben elkövetett fegyveres mészárlás óta járőröznek nemzetközi erők. A Temporary International Presence in Hebron tagjai akkor lépnek fel, ha vitás ügyek merülnek föl a városnak abban a részében, ahol zsidó telepesek élnek a palesztin többség körében. Jelenleg 64 külföldi és 13 helyi munkatárssal működik a csoport. 

Netanjahu döntését megelőzte, hogy a telepesek és a rendőrök panasza, amely szerint TIPH tagjai szándékosan generáltak volna feszültséget. Illetve az egyenruhások sérelmezték, hogy megzavarták az ellenőrző pontoknál a palesztinokat átvilágító izraeli katonákat.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.