Lopással vádolnak egy férfit, aki kikukázta a híres festő kidobott rajzait

külföld
2019 január 28., 12:15
comments 285
Gerhard Richter a háttérben egyik művével 2018. június 28-án, Potsdamban.
photo_camera Gerhard Richter a háttérben egyik művével 2018. június 28-án, Potsdamban. Fotó: BERND SETTNIK/dpa Picture-Alliance/AFP

Lopás vádjával állítják bíróság elé Németországban egy férfit, aki kiszedte a kukából Gerhard Richternek, a világ egyik legkeresettebb, még élő képzőművészének kidobott rajzait.

A tárgyalás eredetileg szerdán kezdődött volna, de a 86 éves festő betegségére tekintettel későbbre halasztották.

A bíróságnak most azt kell eldöntenie, hogy magántulajdonnak számít-e az, amit a tulajdonosa már kidobott, vagyis hogy valóban bűncselekményt követett-e el a 49 éves vádlott, amikor kikukázta a kidobott képeket.

A vádlott amúgy pénzt akart csinálni a képekből, fel is vette a kapcsolatot egy aukciósházzal, amely 60 ezer euróra becsülte a befejezetlen művek értékét. A bíróság szóvivője szerint Richter nem akarta, hogy forgalomba kerüljenek vázlatai, meg akarta semmisíteni a képeket.

Gerhard Richter híres arról, hogy kidobja vagy megsemmisíti művei egy részét, köztük akár nagyméretű festményeket, írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.