Pert indított egy osztrák üzletember a lengyel kormánypárt elnöke, Kaczinsky ellen, amiért nem fizetett neki

Több 444 videó?
Szeretném

Kiszivárgott pártelnöki hangfelvétel is előkerült abban az ügyben, amelyben egy osztrák üzletember, ügyvédein keresztül beperelte a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság elnökét, Lengyelország legbefolyásosabb politikusát, Jaroslaw Kaczynskit.

A sztorit a Gazeta Wyborcza napilap robbantotta kedden: Gerald Birgfellner osztrák üzeletember azzal vádolja Kaczynskit, hogy nem fizetett egy varsói ingatlanfejlesztési projektben nyújtott szolgáltatásaiért. 

A laphoz került egy hangfelvétel is, amely 2018 nyarán készült és Jaroslaw Kaczynski hangja hallható rajta, amint azt mondja: „Ha nem nyerjük meg a választásokat, nem tudjuk megépíteni ezt az épületet.”

A párt szóvivője Twitteren reagált a lap állításaira, amely szerinte semmi újat nem mond, évek óta keringő pletykákról szól, amely elsősorban a Srebrna nevű céget érinti. Az 1995-ös alapítású, ma is virágzó ingatlanfejlesztő vállalkozást maga Kaczynski alapította.

Kaczynski a Reuters fordítása szerint ismerte a projektet kívülről-belülről: appartmanok és egy hotel kapott volna helyet a toronyházban, illetve a pártelnök elhunyt ikertestvérének, a volt elnöknek Lech Kaczynski tiszteletére elnevezett alapítvány is itt működött volna.

A beruházáshoz a Pekao bank adott tőkét: 15,5 millió eurót (kb. 5 milliárd forintot) az előkészítéshez, illetve 300 millió eurót (95 milliárd forintot) a kivitelezéshez. Birgfellner is feladatot vállalt a projektben, és most azért tett feljelentést, mert állítása szerint nem fizették ki.