Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának egy „véletlenül” kifelé fordított jegyzettömbjén az állt, hogy 5000 katonát telepítenének Kolumbiába

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Komoly izgalmakat okozott kedden Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak a kamerák felé fordítva tartott jegyzetfüzete a Fehér Ház venezuelai eseményekről szóló tájékoztatóján.

Bolton, aki közismerten híve a katonai beavatkozásoknak és a haderőre épített külpolitikának, ugyanis egy olyan jegyzetfüzettel álldogált a tájékoztatón, melyen simán leolvasható volt, hogy 'Afganisztán -> üdvözölni a tárgyalásokat' és hogy '5000 katonát Kolumbiába'. (A dumbós nyakkendőjéről nem is beszélve.)

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Az afgán megjegyzés nem váltott ki komoly meglepetést, hiszen azt tudni lehet, hogy az Egyesült Államok tárgyal egy békeszerződés vázlatáról a tálibokkal, a Venezuelával szomszédos Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzés viszont már meghökkentőbb volt, főleg, mivel Bolton ezt a kérdést végül szóba sem hozta a tájékoztatón. 

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Nem meglepő módon Bolton hivatala később sem kívánt reagálni a Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzésre, névtelen források ugyanakkor cáfolták, hogy tényleg szó lenne tervezett csapatmozgásokról, és persze azt sem érdemes kizárni, hogy Bolton direkt hagyta kifelé fordítva a jegyzetet, hogy ezzel is tematizálja a kérdést. 

A sajtótájékoztatón Bolton amúgy nem volt hajlandó kérdésre válaszolva kizárni, hogy katonai beavatkozás is szóba kerülhet majd, mint fogalmazott, „az elnök világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, minden lehetőség az asztalon van”. (Axios, Yahoo)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.