Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának egy „véletlenül” kifelé fordított jegyzettömbjén az állt, hogy 5000 katonát telepítenének Kolumbiába

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Komoly izgalmakat okozott kedden Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak a kamerák felé fordítva tartott jegyzetfüzete a Fehér Ház venezuelai eseményekről szóló tájékoztatóján.

Bolton, aki közismerten híve a katonai beavatkozásoknak és a haderőre épített külpolitikának, ugyanis egy olyan jegyzetfüzettel álldogált a tájékoztatón, melyen simán leolvasható volt, hogy 'Afganisztán -> üdvözölni a tárgyalásokat' és hogy '5000 katonát Kolumbiába'. (A dumbós nyakkendőjéről nem is beszélve.)

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Az afgán megjegyzés nem váltott ki komoly meglepetést, hiszen azt tudni lehet, hogy az Egyesült Államok tárgyal egy békeszerződés vázlatáról a tálibokkal, a Venezuelával szomszédos Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzés viszont már meghökkentőbb volt, főleg, mivel Bolton ezt a kérdést végül szóba sem hozta a tájékoztatón. 

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Nem meglepő módon Bolton hivatala később sem kívánt reagálni a Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzésre, névtelen források ugyanakkor cáfolták, hogy tényleg szó lenne tervezett csapatmozgásokról, és persze azt sem érdemes kizárni, hogy Bolton direkt hagyta kifelé fordítva a jegyzetet, hogy ezzel is tematizálja a kérdést. 

A sajtótájékoztatón Bolton amúgy nem volt hajlandó kérdésre válaszolva kizárni, hogy katonai beavatkozás is szóba kerülhet majd, mint fogalmazott, „az elnök világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, minden lehetőség az asztalon van”. (Axios, Yahoo)