Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának egy „véletlenül” kifelé fordított jegyzettömbjén az állt, hogy 5000 katonát telepítenének Kolumbiába

külföld
2019 január 29., 15:51
comments 46

Komoly izgalmakat okozott kedden Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak a kamerák felé fordítva tartott jegyzetfüzete a Fehér Ház venezuelai eseményekről szóló tájékoztatóján.

Bolton, aki közismerten híve a katonai beavatkozásoknak és a haderőre épített külpolitikának, ugyanis egy olyan jegyzetfüzettel álldogált a tájékoztatón, melyen simán leolvasható volt, hogy 'Afganisztán -> üdvözölni a tárgyalásokat' és hogy '5000 katonát Kolumbiába'. (A dumbós nyakkendőjéről nem is beszélve.)

photo_camera Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Az afgán megjegyzés nem váltott ki komoly meglepetést, hiszen azt tudni lehet, hogy az Egyesült Államok tárgyal egy békeszerződés vázlatáról a tálibokkal, a Venezuelával szomszédos Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzés viszont már meghökkentőbb volt, főleg, mivel Bolton ezt a kérdést végül szóba sem hozta a tájékoztatón. 

photo_camera Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Nem meglepő módon Bolton hivatala később sem kívánt reagálni a Kolumbiába telepítendő katonákról szóló feljegyzésre, névtelen források ugyanakkor cáfolták, hogy tényleg szó lenne tervezett csapatmozgásokról, és persze azt sem érdemes kizárni, hogy Bolton direkt hagyta kifelé fordítva a jegyzetet, hogy ezzel is tematizálja a kérdést. 

A sajtótájékoztatón Bolton amúgy nem volt hajlandó kérdésre válaszolva kizárni, hogy katonai beavatkozás is szóba kerülhet majd, mint fogalmazott, „az elnök világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, minden lehetőség az asztalon van”. (Axios, Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.