A Hitler-harang a helyén marad

Egy német fellebbviteli bíróság szerdán elutasította egy zsidó magánszemély panaszát, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzatának döntése a harang helyén hagyásáról „nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el”.

A hírhedt harang eltávolítását egy meg nem nevezett férfi, holokauszttúlélők rokona indítványozta, akinek a keresetét korábban első fokon is elutasították. A panaszos szerint a harang használata „gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból”.

A koblenzi fellebbviteli bíróság elutasította a keresetnek azt a részét is, hogy tiltsák meg a polgármesternek, hogy azt mondja, „a harang a náci korszak áldozataival való megbékélést szolgálja”.

A Herxheim am Berg-i önkormányzat tavaly februári határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, de a rajta látható horogkereszt és az „Alles für's Vaterland – Adolf Hitler” („Mindent a hazáért – Adolf Hitler”) náci felirat miatt két éve az országos figyelem középpontjába került, és a helyi gyülekezet 2017 szeptemberében úgy döntött: elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

Fotó: Uwe Aanspach/AFP

Az evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, de az önkormányzat végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, az „eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől”.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.