Ahol a hatalom a feszültség fenntartására épül, ott elkerülhetetlen az összeomlás

társadalom
2019 január 30., 09:25
comments 282

Ez a cikk eredetileg az Abcúgon jelent meg.

Az Andy Vajna halála kapcsán előtört gyűlölet általában a védtelenebbnek tűnő figurák ellen irányul – mondja Síklaki István szociálpszichológus. Szerinte a külsőségek, amik a producert és feleségét övezték, csupán arra alkalmasak, hogy levezessék a megalázottságból és kiszolgáltatottságból fakadó, a társadalomban eleve meglévő, a kormány által időről időre emelt feszültséget. Az állandó uszítás hatására a verbális agresszió könnyen átcsaphat fizikai agresszióba, ugyanakkor az is a rendszer összeomlásához vezetne, ha a kormány egy egészen kicsit is változtatna ezen a mentalitáson. Minden diktatúrának ez az örök dilemmája – figyelmeztet a szakember. Szerinte előbb vagy utóbb elszabadul a pokol, de az megjósolhatatlan, hogy mi lesz az utolsó csepp a pohárban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.