Az EU nemzetközi kontaktcsoporttal akarja segíteni a venezuelai válság megoldását

külföld
2019 január 31., 19:28
comments 98

Nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió, aminek a Bukarestben tanácskozó külügyminiszterei a caracasi törvényhozást ismerték el az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként.

Ezt Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja jelentette be Bukarestben az EU külügyminisztereinek aznapi tanácskozása utáni sajtónyilatkozatában.

A 90 napos időszakra felállítandó kontaktcsoportban EU-tagállamok és latin-amerikai országok vesznek majd részt, a célja pedig az, hogy elősegítse a válság békés és demokratikus megoldását, előrehozott demokratikus, független nemzetközi megfigyelők részvételével lebonyolítandó új elnökválasztás megszervezését, az ehhez szükséges bizalmi légkör megteremtését.

A kontaktcsoport első találkozójára a jövő héten kerülhet sor, a testület titkárságát az Európai Unió biztosítja. Az EU mellett annak néhány tagállama (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság) vesz részt a kontakcsoportban, latin-amerikai részről pedig Ecuador, Costa Rica, Uruguay és Bolívia igazolta vissza a részvételi szándékát, de továbbiak csatlakozására is számítanak – mondta Mogherini.

Az EU külügyminiszterei a bukaresti tanácskozásukon megerősítették: a tavaly májusi venezuelai elnökválasztás nem volt demokratikus, ezért is döntöttek úgy az EU-tagországok, hogy nem vesznek részt Nicolás Maduro január 10-i beiktatásán.

„Egységesen és határozottan kiállunk a venezuelai törvényhozás mellett, amelyet az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként ismerünk el, és a lehető leghatározottabb támogatásunkról biztosítjuk a törvényhozás elnökét hivatali kötelezettségeinek ellátásában” – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja.

Mogherini szerint a külügyminiszteri találkozón további irányzott szankciók bevezetését helyezték kilátásba – nem az ország egésze ellen, mert nem annak nélkülöző lakosságát akarják büntetni, hanem – azon vezetők ellen, akik a tüntetőkkel szembeni erőszakért, a demokratikus folyamatok elgáncsolásáért felelősek. Az EU kész növelni a Venezuelába és a környező országokba juttatott (eddig kb. 50 millió eurónyi) humanitárius segítséget.

Az uniós külügyminiszterek informális találkozója előtt az Európai Parlament elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét. A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az EU intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, és ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökének, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

Közben Maduróék azt állítják, összeesküvést lepleztek le

A venezuelai kormány ellen irányuló összeesküvést lepleztek le – állította Néstor Reverol venezuelai belügyminiszter a Nicolás Maduro elnök és az ellenzék hatalmi harcának közepette.

„Szélsőséges jobboldali körök bérgyilkosokat béreltek volna fel politikai vezetők és katonák meggyilkolására, hogy ezzel káoszt teremtsenek az országban” – mondta Reverol, aki szerint az ügyben több gyanúsítottat őrizetbe vettek, köztük a venezuelai fegyveres erők egyik dezertőrét és két volt tisztjét is.

Venezuelában azután szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője múlt szerdán egy tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát. Guaidót több ország (köztük az USA) elismerte a latin-amerikai ország ideiglenes elnökének. A januárban beiktatott Nicolás Maduro venezuelai elnök puccsnak minősítette a történteket.

„Maduro illegitim! Diktátor, takarodj!”
photo_camera „Maduro illegitim! Diktátor, takarodj!” Fotó: Orlando Estrada/AFP

Maduro és Guaidó is az országban nagy befolyással rendelkező hadsereg kegyeiért küzd, bár eddig a katonai felső vezetés inkább a szocialista elnököt pártfogolta. De sajtóhírek szerint a hadseregen belül már nagyobb a megosztottság. Az utóbbi időben ismételten zendülések voltak, de ezeket a biztonsági erők gyorsan elfojtották.

Guadió szerint rendőrök érdeklődtek a felesége után

A nap folyamán a hatalmi harc újabb mozzanatáról számolt be Guaidó: rendőrök keresték fel az otthonát, és a felesége után érdeklődtek a portásnál.

„Nem fogják tudni megfélemlíteni a családom” – mondta Guaidó, aki a feleségével, Fabiana Rosalesszel és a kislányával jelent meg újságírók előtt caracasi otthona küszöbén. „A családot tiszteletben kell tartani” – mondta.

Carlos Alfredo Pérez Ampueda rendőrfőnök tagadta, hogy ez történt volna, a Twitterre azt írta: téves, hogy rendőrök keresték volna fel a parlamenti képviselő családját.

A venezuelai főügyészség vizsgálatot indított a 35 éves ellenzéki vezető ellen, akinek megtiltották az ország elhagyását és zárolták bankszámláit is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.