Rossz ruha miatt égett meg két tűzoltó Szabolcsban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Index két, egymástól független tűzoltói forrásból úgy értesült, hogy néhány napja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga. A Katasztrófavédelem az Index megkeresésére adott válaszában azt állítja, „az elmúlt napokban” nem volt ilyen tűzeset. A portál forrása szerint „ezek a ruhák sok esetben nem tűzállóak, régiek, cseréjükre nincs keret állítólag”. De az új ruhákkal is bajok vannak. Az ügy nem is csak maga a baleset miatt okozott felzúdulást a tűzoltók körében, hanem mert a Katasztrófavédelem teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben. A vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor megkeresik, megtalálják, és kirúgják.

Frissítés

Az Index pontosított kérdéseire a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi választ küldte el:

„A cikkében hivatkozott eset 2018. december 31-én, vagyis nem »pár nappal ezelőtt« történt. Győrtelken kigyulladt egy családi ház, amelynek egy teljes terjedelmében égő helyiségéből igyekeztek egy ott tartózkodó embert a lehető leggyorsabban kimenteni a helyszínre riasztott mátészalkai tűzoltók. A hatalmas hőterhelésnek kitett ingatlanban dolgozó egység három tűzoltója sérült meg. Ketten könnyebben – orvosi vizsgálat után szolgálatukat folytatták –, egy harmadik tűzoltó nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a kezén. A minden körülményre kiterjedő vizsgálat során nem lehetett egyértelműen kideríteni, hogy a védőkesztyű milyen körülmények között került le kollégánk kezéről, ami miatt az égési sérülést elszenvedte. Könnyen belátható, a védőruhának semmilyen szerepe nem volt a sérülésében, hiszen a kezén sérült meg. Ugyancsak könnyen belátható az is, hogy semmilyen hírzárlat nem volt, és nincs az ügyben. Az állomány megfélemlítésével kapcsolatban közreadottakat pedig írói munkássága részének tekintjük, aminek a valósághoz semmi köze.”

(A címlapkép illusztráció, nem a helyszínen készült.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.