WHO: Két hónap alatt legalább 29 csecsemő és gyerek halt meg egy túlzsúfolt északkelet-szíriai táborban

külföld
2019 január 31., 19:49
comments 17

Legalább 29 csecsemő és gyerek halt meg jelentések szerint egy túlzsúfolt északkelet-szíriai táborban az elmúlt két hónapban, többségük kihűlés következtében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Kb. 23 ezer ember menekült el az összecsapások elől Szíria Deir-ez-Zór tartományában, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd szövetség harcol egymással. Emiatt az elmúlt időszakban egyre több ember érkezett al-Hol városának menekülttáborába, aminek a népessége egyre nő.

Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője azt mondta: al-Hol város menekülttáborában szívszorító a helyzet, gyerekek fagynak halálra, miután családjaik a biztonságba kerültek.

Egy szíriai nő a gyerekével az al-holi menekülttáborban 2017. február 1-én.
photo_camera Egy szíriai nő a gyerekével az al-holi menekülttáborban 2017. február 1-én. Fotó: Delil Souleiman/AFP

Az Egészségügyi Világszervezet akadálytalan hozzáférést igényelt az al-holi táborhoz, mivel 33 ezer, a táborban élő ember helyzete kritikussá vált: ők a hideg téli idő ellenére sátrak, takarók vagy fűtés nélkül maradtak, ráadásul sokaknak napokig kellett gyalogolniuk, hogy elérjenek a menekülttáborig.

A WHO szerint sok újonnan érkező alultáplált és kimerült, mert évekig nélkülözésben kellett élniük, az ISIS ellenőrzése alatt. A táborhoz és a környező utakhoz a humanitárius hozzáférés bürokratikus akadályokba és biztonsági megszorításokba ütközik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.