WHO: Két hónap alatt legalább 29 csecsemő és gyerek halt meg egy túlzsúfolt északkelet-szíriai táborban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Legalább 29 csecsemő és gyerek halt meg jelentések szerint egy túlzsúfolt északkelet-szíriai táborban az elmúlt két hónapban, többségük kihűlés következtében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Kb. 23 ezer ember menekült el az összecsapások elől Szíria Deir-ez-Zór tartományában, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd szövetség harcol egymással. Emiatt az elmúlt időszakban egyre több ember érkezett al-Hol városának menekülttáborába, aminek a népessége egyre nő.

Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője azt mondta: al-Hol város menekülttáborában szívszorító a helyzet, gyerekek fagynak halálra, miután családjaik a biztonságba kerültek.

Egy szíriai nő a gyerekével az al-holi menekülttáborban 2017. február 1-én.Fotó: Delil Souleiman/AFP

Az Egészségügyi Világszervezet akadálytalan hozzáférést igényelt az al-holi táborhoz, mivel 33 ezer, a táborban élő ember helyzete kritikussá vált: ők a hideg téli idő ellenére sátrak, takarók vagy fűtés nélkül maradtak, ráadásul sokaknak napokig kellett gyalogolniuk, hogy elérjenek a menekülttáborig.

A WHO szerint sok újonnan érkező alultáplált és kimerült, mert évekig nélkülözésben kellett élniük, az ISIS ellenőrzése alatt. A táborhoz és a környező utakhoz a humanitárius hozzáférés bürokratikus akadályokba és biztonsági megszorításokba ütközik. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.