Az USA nem ad több segélyt a palesztinoknak, akik maguk kérték ezt

külföld
2019 február 01., 11:03
comments 150

Az amerikai nemzetközi segélyezési hivatal, a USAID felhagy az izraeli megszállás alatti palesztin területek lakosságának segélyezésével, közölte egy meg nem nevezett amerikai illetékes a Reutersszel. Mint mondta, felfüggesztik a palesztin biztonsági szolgálat évi hatvan millió dolláros segélyét is. Ezeknek a biztonsági erőknek az együttműködése az izraeliekkel kulcsfontosságú volna a viszonylagos nyugalom fenntartásában.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai illetékes szerint a palesztinok maguk kérték a segélyezés felfüggesztését. Az amerikai törvényhozás nemrég ugyanis új törvényt alkotott, mely alapján bármely amerikai állampolgár pert kezdeményezhet amerikai állami segélyben részesülő személyek, szervezetek ellen, amennyiben gyanítható, hogy azok "háborús bűncselekményekben bűnrészesek". A segélyek címzettje, a Palesztin Hatóság ugyan határozottan tagadja, hogy ők bátorítanák a szélsőségesek Izrael elleni támadásait, de attól tartanak, hogy ettől még bármikor beperelhetnék őket az Egyesült Államokban.

Ez nehéz döntés lehetett, a USAID volt ugyanis a legjelentősebb külföldi ügynökség, amely segélyezést végzett a palesztin területeken. 2017-ben például 268 millió dollárral támogattak közhasznú projekteket és eladósodott magánvállalkozásokat.

"A népünknek folyósított segélyek beszüntetése olyan fontos szektorokat érint, mint az egészségügy vagy az oktatás, de mindenkire rossz hatással lesz, és miatta nőni fog a bizonytalanság" - kommentálta a történteket Nabil Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.