Megvonná az állami támogatást a Forma-1-től a mexikói elnök

2019 február 1., péntek 20:02

Miután az ország új baloldali elnöke nemrég leállított egy 13 milliárd dollár értékű reptérépítést, pénteken arról beszélt, hogy azt a 400 millió pesót (21 millió dollár), amivel az állam eddig a Forma-1-es futamokat támogatta, inkább a szegényebb déli régiók vasúti fejlesztésére fordítaná.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

Andrés Manuel López Obrador elnök élesen bírál minden olyan kiadást, ami szerinte a kiváltságosoknak kedvez. Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere, aki az elnök szövetségese, azt mondta, hogy a verseny az idei támogatást még megkapja, mivel a pénzt már elkülönítették, de megjegyezte, hogy ez is nagy terhet jelentett.  Sheinbaum a kormány most olcsóbb díjakról vagy más megoldásról tárgyal a szervezőkkel.  

A Forma-1 2015-ben tért vissza Mexikóba 23 év szünet után. A szervezők azzal érvelnek, hogy egy-egy futam az állami támogatás kétszeresét hozza vissza az országnak.

Ugyanakkor az elnök által támogatott vasútprojekt ellen többen tiltakoznak, mert az a  Yucatán-félsziget érintetlen dzsungelein haladna át. (Financial Times)