Cantonáék a zongoránál - preview, Day 25

futball
2019 február 02., 12:15

Borsódzik a hátam. Gyomrom a számban. Az efféle, örömöt kifejező testi visszajelzéseket a legtöbbször két dologgal kapcsolatban éreztem: foci és zene. Egyébként is, sok a hasonlóság közöttük. Az érzelmek dúlnak, emberek dolgoznak össze, együtt hoznak létre egy nagy egészt, amivel ráadásul másokat szórakoztatnak.

Jazz-mániásként kötelességemnek érzem a népszerűsítést, így arra gondoltam, ezt a previewt most legendás jazz dalokkal fogjuk összekötni. Tudom, a címben elképzelt jelenet kissé utópikus. Mi több, elég vicces elképzelni, ahogy a PL-t elég jól szimbolizáló Cantona felhajtott gallérral üti a zongora billentyűit, de majd meglátjátok:

nem is áll annyira messze egymástól a Premier League meg a jazz.

Pattintsátok be a számokat az olvasás alá, aztán nézzük mi vár ránk ezen a hétvégén!

Thelonious Monk: Misterioso, avagy Tottenham–Newcastle szombat, 13:30 - Spíler1 TV

A forduló szombat kora délután egy pálca-bárbajjal indul, ugyanis mind a két fél varázsol. A hazaiak remeklése egészen hihetetlen; Pochettinoék a PL történetében először sem a nyári, sem a téli ablakban nem igazoltak, Kane és Alli sérült, Szon - talán - most térhet vissza, mégis ott loholnak a City nyakában. A Newcastle korántsem ilyen jó, de az utolsó két meccsen mutatott teljesítményük elismerésremeltó (5 rúgott gól, 6 pont, ManCity-verés), ráadásul a semmiből érkezett meg. Talán a Rafa-magic, ahogy azt sokan írtátok? Meglátjuk. Harry Winks a huszonharmadik születésnapját, Jan Vertonghen a 200. PL meccsét fogja ünnepelni, a kérdés csupán az, hogy csapatként a Spurs, vagy a Szarkák szórhatják a konfettit. Az őszi meccs 2-1-es londoni győzelemmel végződött, most is hasonlóképp szoros eredményt várunk.

Amikor rájössz, hogy ezen a télen sem tudsz bevásárolni...
photo_camera Benítez nem fog elnézést kérni, ha csapata elkapja a Spurst Fotó: SCOTT HEPPELL/AFP

Charlie Parker: Ornithology, avagy Brighton-Watford szombat, 16:00

Az Ornitológia a madártannal foglalkozó tudományág, így ugyan adta volna magát a Csirkék vs Szarkák párharc, fontosabbnak találta a Brighton vizsgálatát. 2019 egyelőre nem a Sirályok éve, az együttes egy pont izzadtságos összekapargatása mellett benyelt kilenc gólt, a Fulham elleni, 2-0-ás vezetésről bukott meccs pedig komoly mélypontot jelenthet. A brightoni védelem igazi ultra-Tony Montana; nem hogy sebhelyesarcúak, mindenhol sebezhetők. Értsd: nagyjából az vág keresztül a védelmükön, aki nem szégyelli (mondjuk ez a Montoya-Duffy-Dunk-Bong négyessel keveseket lep meg). A fociban azonban minden nap lehetőség nyílik a javításra, most sincs ez másképp. A Watforddal szemben a hazaiak csak egyszer tudtak nyerni az utolsó nyolc meccsen, ősszel is a Sárga hadosztály nyert, illetve a vendégek kétségtelenül jobb formában, jobb erőkkel érkeznek. Ebben a helyzetben a tippmixes múlt csakis egyfelé mutat: túl egyértelmű lenne a Watford győzelme, Fortuna intézi a Sirályok felemelkedését.

(Felelősséget azért nem vállalunk a tippekért. Vigyázzatok a szerencsejátékkal srácok!)

Nina Simone: Feeling good Burnley-Southampton, szombat, 16:00

Az érces hangú legenda örök slágerét joggal dúdolgathatják a Burnley és a S’oton játékosai. Ahhoz képest, hogy mennyire ramaty helyzetben voltak az óévben, remek formának örvendhetnek mindketten. A hazaiak 11 pontot szereztek az utóbbi öt fordulóban - hét közben, mellékesben felélesztették a Fergie-time-ot - miközben a vendégek a City elleni papírforma vereség után négy meccse veretlenek. A Southampton él a liga legtöbb hosszú labdájával, a Burnley pedig vendégségben mélyen a kapuja elé tolja a buszt, úgyhogy akik már unják Pep passzolgatós tiki-takáját, itt élvezhetik a régi idők angol fociját. Kicsit sem bold prediction: a két fél utolsó 11, egymásnak lőtt góljából 10 a második játékrészben született, érdemes tehát kivárni ezt a 45 percet.

photo_camera Arra van a bentmaradás! Fotó: Simon Davies/DPPI

Cannonball Adderley: Autumn Leaves, avagy Chelsea-Huddersfield, szombat, 16:00 – Spíler1 TV

Autumn leaves, azaz az őszi levelek - akkor ugyanis még minden szép volt. Sarriék remekül indultak, úgy tűnt, hogy az olasz mester tudta a leggyorsabban átültetni az elképzeléseit a játékosai fejébe. A Huddersfield előtt sem zárult be még minden kapu, látszott, hogy nehéz idény lesz, de reménykedhettek. Aztán a levelek lehullottak, az ősz elmúlt, beköszöntött a tél, jelenleg pedig már a tavasz közeledik. A Terrierek kilátástalan helyzetbe kerültek; 6 pontos hátrányban tökutolsók, míg a Chelsea az utóbbi négy fordulóban egyszer tudta begyűjteni a három pontot. Arról nem is szólva, a Bournemouth pakolt egy négyest Kepa kapujába.

Vissza azonban hiába várják az őszt, azzal kell megbirkózni, ami most van. És most azért az van, hogy a londoni kékek számára nagy esély ez a találkozó: visszarugdalhatják vele önmagukat egy felívelő pályára, meg formába hozhatnák Higaínt – utóbbi igencsak fontos lenne az elkövetkezendők szempontjából.

It don’t mean a thing, avagy Crystal Palace – Fulham, szombat, 16:00

A Fulhamet nem hisszük el. Hatalmas győzelem volt a keddi, de az idény eddigi benyomásai alapján, nincs semmi alapja annak, hogy eldobjuk a pacskert és innentől azt bámuljuk, ahogy a Fulham elindul felfelé, mint a rakéta. Inkább, mint a Challenger, még, ha ízetlen is a poén. Claudio Ranieri még sosem veszített a Palace ellen, három találkája alkalmával mindig győzelmet aratott. Bónuszképp a hazai kispadon ülő másik nagy öreg, Roy Hodgson életét még hiányzók is keserítik; Zaha piros lap, Tomkins és Kouyaté sérülés miatt esett ki. De ettől függetlenül nem látjuk, hogy bármelyik csapat kezében lenne egy döntő fegyver, ennek megfelelően országos iksznek néz ki.

Don Claudio visszatért
photo_camera Don Claudio visszatért Fotó: BEN STANSALL/AFP

Miles Davis: Flamenco sketches, avagy Everton-Wolveerhampton, szombat, 16:00

Igazi flamencot láthatunk majd, hiszen a portugálok és a brazilok nagyon fontos szerepet töltenek be a liverpooli kékek és a Farkasok játékában is. Előbbinél Silva edző, Bernard és Richarlison, utóbbinál egy egész szekérderéknyi luzitán; Neves, Moutinho, Patricio, Jota, Cavaleiro. Lévén, hogy a felek a liga alapító tagjai, az összecsapás szép múltra tekint vissza. A Wolves viszont a közelmúltban nem sok sikert könyvelhetett el az Eeverton ellenében; az utolsó 16 mérkőzésből kettőt tudott csak megnyerni. Ez nem a legjobb előjel, de mi mégis inkább afelé hajlunk, hogy a vendégek az esélyesebbek. Gueye hiányában nagyon sokat gyengül a hazaiak középpályás védekezése, szemben a Wolves egységével, ami Dendonckerrel kiegészülve nagyon veszélyes lehet. Meglátjuk, Marco Silva tud-e végre valamit előhúzni a kalapból.

Duke Ellington & John Coltrane: In a sentimental mood, avagy Cardiff-Bournemouth, szombat, 18:30 – Spíler1 TV

A Cardiff - nem túl meglepő módon - kikapott az utolsó két meccsén. Külsőleg nehéz belelátni, Sala balesete mekkora nyomot hagyott bennük, de az egészen biztos, hogy szélsőséges érzelmek dúlhatnak Walesben. A másik oldalon boldogság uralkodik, abszolút okkal. Két meccs, 6 rúgott gól, péppé kalapált Chelsea, ez azért nem semmi. Ennek ellenére, a Bournemouth vendégségben a második legtöbb gólt kapta, ami reménykeltő lehet a Cardiff számára.

photo_camera Eddie Howe sem biztos, hogy teljesen érti azt, ami a Chelsea ellen történt... Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Ella Fitzgerald: How high the Moon, avagy Leicester-Manchester United, vasárnap, 15:05 – Spíler1 TV

A csodálatos Ella Fitzgerald teheti fel a kérdést Solskjaernek – milyen magasan van a hold? A Burnley ellen először került hátrányba a United, a norvéggal a padon, a meccs legvégén kellett varázsolni, hogy a Babaarcú veretlenége megmaradjon. Az azonban folyamatosan ott lebeg a levegőben, hogy mikor érkezik az első vereség. A Leicester, Liverpool elleni meccséből kiindulva a Vörös Ördögök drukkerei félhetnek is ettől. Ez talán az egyik legkiszámíthatatlanabb párosítás ebben a fordulóban, bármilyen furcsán is hangozhat; akár egy 2-0, akár egy 1-3 elképzelhető, érdemes lesz leülni a TV elé.

John Coltrane: My favourite things, avagy Manchester City-Arsenal, vasárnap, 17:30 – Spíler1 TV

Szerencsére ezen a hétvégén sem maradunk igazi rangadó nélkül; Emery fiai érkeznek az Etihadba, hogy elrontsák Pep és a City játékát. A City hétközi vereségét követően nem kell rögtön temetni a kékeket, a vészharangot viszont érdemes megkongatni. Ez az összecsapás jelenleg legalább annyira fontos, mint amilyen a Liverpool elleni volt, ugyanis Emery eddig remekül meccselt a rangadókon, és, ha a ManCity nem nyer, a Liverpool nagyon elszakadhat.

Egészen biztos, hogy érdemes lesz a képernyőre tapadni, ha pedig valaki taktikai téren is kiváncsi:

az egyik kulcspozíció Sterling és Maitland-Niles párharca lehet, a másik pedig a középpálya. Torreiráéknak egyszerre kell megoldania De Bruyne és Silva kioltását, illetve Fernandinho elzárását a társaktól. A legtöbben ennek megfelelően a közelmúltban többször is elővett 4-3-1-2-t vizionálják – a kérdés csupán az, hogy Guardiola fejében mi járhat?

Unai Emery és Pep Guardiola nem most találkoznak először
photo_camera Unai Emery és Pep Guardiola nem most találkoznak először Fotó: JOSE JORDAN/AFP

Dave Brubeck: Take five, avagy West Ham-Liverpool, hétfő, 21:00 – Spíler1 TV

A forduló záróakkordját Dave Brubeck szolgáltatja. Csapjunk a közepébe: ez a vendégek számára kötelező győzelem. Nem az ellenfél kiléte miatt, hanem nemes egyszerűséggel azért, mert a jelenlegi ötpontos előny pillanatok alatt elolvadhat, így a Merseyside-iak nem tehetik meg magukkal szemben, hogy West Ham szintű együttesek ellen hullajtsanak el pontokat. A kalapácsosok részéről természetesen továbbra is hiányzik egy fél kezdő, ráadásul rossz formában is vannak. Kloppék a játék minden elemében jobbak, így papírforma szerint az őszi 4-0-s eredményt kellene megközelíteni.

(A cikket vendégszerzőnk, Vályi Bence jegyzi.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.