Olimpiai bajnokok hálálkodnak a kormány által készített videón a gálánsan kibővített életjáradék miatt

2019 február 2., szombat 17:36
556

Négy bajnok (Nagy Tímea vívó, Kenéz György vízilabdázó, Vári Attila vízilabdázó és Becsey János paralimpiai úszó) szólal meg abban a videóban, amit a kormány készített és osztott meg ma. A téma a magyar olimpiai bajnokoknak és érmeseknek és edzőiknek járó életjáradék kibővítése, ami idéntől érvényes. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszélget velük, és érdeklődik a részletekről, mintha nem ismerné azokat.

Bánki Erik, Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes képviselők novemberben nyújtottak be törvénymódosítást, amit el is fogadott a parlament, idén lépett életbe. Ennek a lényege, hogy a többszörös bajnokok minden aranyérmük után megkapják a mindenkori átlagkeresettel megegyező  életjáradékot, ez a KSH szerint jelenleg 324 ezer forint. (Eddig az első arany után járt százszázalék, a többiért plusz 20 százalék). 

Ugyanez lett érvényes az érmesekre is (az ezüstért 194 600, a bronzért pedig 129 730 forint jár, de többszörs dobogósoknál már ez is halmazottan). 

Forintra fordítva. Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, emellett három ezüst- és két bronzérmet is nyert. Neki havi bruttó 2 231 242 lett az életjáradéka. Az öt arany-, és egy-egy ezüst- és bronzérmet nyerő úszó Egerszegi Krisztina bruttó 1 945 830 kap. A szintén ötszörös ötkarikás győztes és egy ezüstérmet is szerző kajakos Kozák Danuta életjáradéka 1 816 100 forint lesz majd, az ugyanis 35 éves kortól jár. Kozák 32 éves, még aktív, 2020-ban szerezhet további érmeket, ezzel növelheti a majdani életjáradékát. Az edzői járadék az érmek után a sportolóknak járó összeg fele. 

Az életjáradék emelése nem érinti az érmekért az olimpiák után járó prémiumot, ez most az egyéni arany esetében 35 millió forint, az ezüst 25, a bronz 20 milliót ér.

2017-es adat van arról, hogy abban az évben hozzávetőleg 860-an részesültek olimpiai járadékban, valamennyi járadékra jogosult sportolót, edzőt, szövetségi kapitányt és özvegyet beleértve. 

A módosított életjáradék összköltségvetéséről az egyik előterjesztő, Bánki Erik a parlamentben azt mondta, hogy 2019-re eredetileg valamivel több mint 1,9 milliárdot terveztek be az olimpiai járadékok rendszerére. Ez a módosítással 3,6 milliárd forintra nő, de a különbözet "gond nélkül fedezhető a büdzsé tartalékából".

Bánki indoklása ez volt: „Szerettük volna igazságosabbá tenni a támogatási rendszert. Minden aranyérem ugyanannyit ér, hatalmas teljesítmény van mögötte, ugyanezt persze az ezüst-, illetve a bronzérmekről is el lehet mondani. Az ország gazdasági helyzete most lehetőséget ad arra, hogy nagyobb járadékot kapjanak az olimpiai érmesek. Magyarország a tíz legsikeresebb nemzet közé tartozik az ötkarikás játékokon, a népességre vonatkoztatva pedig a világelsők között van. Sok olimpikonnal beszéltem a járadék módosításával kapcsolatban, mindannyian támogatták az ötletet.” 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt