Kamuegyetemet működtetett az amerikai idegenrendészet, hogy vízumcsalókat kapjanak el

2019 február 3., vasárnap 11:05
214

India diplomáciai úton tiltakozik amiatt, hogy 129 indiai hallgatót vettek őrizetbe, miután beiratkoztak egy kamuegyetemre. A Farmington Egyetem Michiganben működött, csakhogy a hallgatók azt nem tudták, hogy az intézményt az amerikai belügyminisztérium azért hozta létre, hogy elkapják azokat, akik a vízumukkal akarnak trükközni. Az ügyészség szerint akik beiratkoztak, tisztában voltak azzal, hogy az intézmény törvénytelenül működik. Ugyanakkor az indiai kormány szerint a diákokat átverték.

A kamuegyetemet 2015-ben kezdték el működtetni, hogy olyan külföldieket csábítsanak oda, akik hajlandóak fizetni azért, hogy az Egyesült Államokban maradhassanak. A tandíj felsőfokú végzettséggel még nem rendelkező diákoknak évi 8500 dollár volt, diplomásoknak pedig 11 ezer. Még a Facebookon is hirdették az eseményeiket.

A múlt héten nyilvánosságra került bírósági iratokból kiderült, hogy az egyetem oktatói valójában a bevándorlási és vámhivatal (ICE) fedett ügynökei voltak. Szerdán összesen 130 hallgatót vettek őrizetbe, közülük 129-en indiaiak voltak. Ha a bíróság elítéli őket, el kell hagyniuk az országot. Nyolc embert még vízummal való visszaéléssel is gyanúsítanak, mivel diákokat toboroztak pénzért.

Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai hatóságok kamueygetemekkel kapják el az illegális bevándorlókat: 2016-ben, Obama kormányzása alatt, New Jerseyben működtettek egy intézményt, ahol összesen 21 embert fogtak el. Ők főleg Kínából és Indiából érkeztek. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt