Pokol: két hétig nem volt internet Tongán

világvége
2019 február 3., 6:24
comments 200

Két hét után sikerült helyreállítani az internetet Tongán - közölték vasárnap a csendes-óceáni ország hatóságai.

A 110 ezer lakosú Tonga január 23-án veszítette el internetes kapcsolatát a világgal, miután elszakadt a szigeteket a Föld többi részével összekötő, tenger alatti kábel.
Az internet lehalása katasztrofális volt a helyi gazdaságnak, főleg a turizmusnak, ráadásul így a szigetország bankjai a tongai diaszpóra által családjaiknak címzett utalásokat sem tudták maradéktalanul teljesíteni. Még a légitársaságok és az engedélyeket kiadó hatóságok is csak akadozva működtek.


Csak jóval kisebb sávszélességű, műholdas kapcsolaton keresztül tudták fenntartani a kapcsolatot, amely nélkül a sziget távközlési és bankrendszere is teljesen megbénult volna. 

A kis sávszélesség miatt a közösségi oldalakat sem lehetett elérni az országból, hogy a létfontosságú adatátvitel biztosított legyen. Még nem tudni pontosan, hogy mi okozta Tonga leszakadását az internetről, de elég sokkoló élmény volt a tongaiak számára, hogy ennyire könnyű őket elvágni a külvilágtól.

 A hatóságok azt gyanítják, hogy egy hajó horgonya szakíthatta el a szigetországot a világgal összekapcsoló kábelt (RadioNZ/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt