Új pártot indít az első nyíltan meleg lengyel képviselő

külföld
2019 február 03., 19:10
comments 184

Alapító kongresszust tartott vasárnap Varsóban a Tavasz (Wiosna) nevű, a felmérésekben máris a harmadik legnagyobb támogatottságot élvező párt. Vezetője, Robert Biedron melegjogi aktivista, volt parlamenti képviselő és polgármester több Európát és több szociális juttatást, illetve kevesebb egyházat és kevesebb környezetszennyezést szeretne. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy bár az új párt nagy lendülettel indul, de tovább aprózhatja a baloldali szavazatokat.

A nagyszabású, amerikai stílusban zajló gyűlésen több ezren vettek részt. Biedron az Örömódára vonult be, és beszédében bírálta a pártpolitikát, amelyet - mint mondta - a civil társadalomra és az önkormányzatokra nagyobb hangsúlyt helyező rendszerrel szeretne helyettesíteni. 

photo_camera Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Ígéretei a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett csoportok támogatására vonatkoztak. Többek között a minimálnyugdíj és a minimálbér növelését, a fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását, a családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot említette, valamint a vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését is.

Külön kitért arra, hogy a terhesség 12. hetéig minden feltétel nélkül engedélyezné a terhességmegszakítást, és államilag finanszírozná a mesterséges megtermékenyítést. Célul tűzte ki a hittan iskolai oktatásának megszüntetését, a lelkészeknek a jelenleginél magasabb mértékű megadóztatását, majd a Vatikánnal 1993-ban kötött, az egyház és az állam viszonyát szabályozó megállapodás (konkordátum) újratárgyalását is. 

Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén 2035-ig bezárja az összes lengyelországi szénbányát, áttér a megújuló energiaforrásokra, leállítja a fakitermelést, és megtiltja az állatok szerepeltetését a cirkuszokban. A párt gazdasági és külpolitikai programját Biedron nem vázolta fel. 

Bemutatta szakértői stábját, ezen belül élettársát, Krzysztof Smiszek jogászt. Ismertebb közéleti személyiségek közül Krzysztof Gawkowski volt jelen, aki tavaly novemberig a parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) alelnöki posztját töltötte be.

photo_camera Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A 43 éves Biedron az SLD tagjaként kezdte el politikai pályáját, a 2011-es parlamenti választáson a ma már nem létező Palikot Mozgalom jelöltjeként került be az alsóházba. Ő volt az első deklaráltan meleg lengyel parlamenti képviselő. Az alsóházi padokat a 2014-es helyhatósági választás kapcsán hagyta el, akkor választották az észak-lengyelországi Slupsk polgármesterévé.

A legutóbbi, e heti felmérés szerint Biedron pártja a szavazatok 10 százalékát kapná meg, ha most tartanák meg a lengyel parlamenti választást. Az EP-választásra vonatkozó, szombaton ismertetett felmérés szerint a Tavasz 6,4 támogatottságra számíthat. Mindkét felmérésben az új párt harmadik legnépszerűbb tömörülésként szerepel a PiS és a PO után. (Financial Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.